Университетските болници искат да участват в сключването на рамковите договори
Университетските болници искат да участват в сключването на рамковите договори / netinfo
Българският лекарски съюз не защитава адекватно интересите на университетските болници. Това заяви за Дарик управителят на варненската УМБАЛ "Света Марина" доц. Красимир Иванов след провелото се общо събрание на Асоциацията на университетските болници в България, което се проведе във Варна.

В присъствието на здравния министър проф. Радослав Гайдарски днес членовете на асоциацията приеха декларация, в която настояват университетските болници да станат реална страна в преговорите за изготвяне на Национален рамков договор /НРД/.

Медиците искат законодателни промени, с които университетските болници да получат специален статут и да им бъде определен коефициент за допълнително финансиране от 30% чрез бюджета на Министерството на здравеопазването.

Министърът на здравеопазването да стане първостепенен разпоредител на средствата за финансиране на медицинското образование и наука за висшите медицински училища чрез пренасочване на финансовия ресурс от бюджета на Министерството на образованието към бюджета на здравното ведомство - е третото искане в декларацията.

Медиците настояват с договора за финансиране на дейностите в университетските болници да се изплащат средства за здравноосигурените лица чрез трансфер на сумите, предвидени за тях от бюджета на социалното министерство в бюджета на здравното ведомство.

Професор Радослав Гайдарски коментира пред Дарик, че исканията на медиците са реално изпълними, но за да се реализират те, са необходими законодателни промени.

Декларацията с исканията на медиците ще бъде обсъдена в Народното събрание и в Министерски съвет.