Това е първата в Европа улица, кръстена на донор
Улица във варненския квартал „Аспарухово“ носи името на донор, спасил четири човешки живота, съобщиха инициаторите на идеята.

Това е първата в Европа улица, кръстена на донор. Тя носи името „Георги Николов“. Георги е млад мъж от Варна, който учи в чужбина, има остър ум и светло бъдеще. На 20 септември 2015 г. обаче Георги Николов остава завинаги на 21, но позволява на други четири живота да продължат, като става донор, уточняват инициаторите.



Младежът никога не е имал сериозни здравословни проблеми и няма как да се знае, че коварна мозъчна аневризма в главата му е напът да се спука и сложи край на живота му. За аневризмите няма обяснима причина или симптоматика и в случая на Георги не е повече от лош шанс.

Следвайки законовата разпоредба, че в България улиците се кръщават само на починали хора с особени заслуги за обществото, тази новаторската идея носи името "Анонимните герои".

Първият мобилен пункт за кръводаряване в България вече е факт (ВИДЕО)

Преименуването на улица с име на донор е инициатива на граждани и създателите на проекта "Последният дар на човека", който цели да повдигне въпроса за проблемите с донорството в България.

Страната е на последно място по трансплантации в Европейския съюз. Едва 13 са реализираните донорски ситуации у нас през 2022 г., а чакащите - близо хиляда, съобщават от инициативата.
Данаил Войков, БТА