/ ВМА
Специалисти от ВМА извършиха поредна чернодробна трансплантация – втора в рамките на две седмици
Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – втора в рамките на две седмици, съобщиха от лечебното заведение. Реципиентът е 50-годишна жена, донорът – мъж на 45 години. Трансплантацията е продължила около 6 часа.

В четвъртък екип на ВМА бе транспортиран със самолет "Спартан" от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили до Варна, където направи експлантацията на органите. "Към момента пациентката е в добро състояние, екстубирана, контактна и адекватна", коментира проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

„Спартан“ успешно транспортира медицински екипи при възникнала донорска ситуация

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

58-годишен мъж получи шанс за нов живот с черен дроб от свой връстник

"Благодарим и на колегите от УМБАЛ „Св. Марина“-Варна за перфектната организация при осъществяване на експлантационния процес. Признателни сме и на екипажа на ВВС: командир подполковник Пламен Дончев, заместник-командир старши лейтенант Калоян Атанасов, борден инженер капитан Николай Михайлов, които за пореден път бяха с нас в тази мисия и изпълниха задачата си успешно", коментира още проф. Владов. 
ВМА