Учебниците до 7 клас стават безплатни
Учебниците до 7 клас стават безплатни / netinfo

Учебниците до 7 клас ще бъдат безплатни през следващата учебна година - това обяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев във Варна.

Разходите за тях вече са заложени в бюджета на Министерството на науката и образованието. Безплатните учебници ще увеличат посещаемостта в училище са показали социологическите проучвания. Подобна била и европейската практика, добави Вълчев.

Заплащането на около 60 процента от българските учители ще бъде диференцирано. Пилотното въвеждане на модела в няколко общини е дало добри резултати, каза още Даниел Вълчев. При определяне на критериите за допълнително заплащане ще се взема под внимание оценката на училищното ръководство и настоятелствo.

С 10 хиляди повече от миналата година са одобрените места с държавен прием във висшите учебни заведения през следващата учебна година. Местата се очаква да бъдат около 7 хиляди повече от броя на кандидат студентите. Приемните изпити в университети в сегашния си вид ще отпаднат и ще важат оценките от матурите, които ще бъдат въведени като задължителни във всички училища.

Амбицията на Министерството на образованието и науката е това да стане от следващата година.