/ ВМС, архив
Военноморските сили обявиха конкурс за сто работни места във формированията си във Варна и Бургас. 75 са вакантните длъжности за матроси в морската столица, а останалите 25 – в южния град.

15 от свободните работни места са за Силите за специални операции на ВМС, посочи командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Той разкри какви заплати ще получават кадровите военни  и какви са изискванията за назначаване на работа като матрос в бреговите подразделения и корабните екипажи.

Кандидатите минават 3 нива на изпитване. Първото е физически тест, който включва определен брой лицеви опори и коремни преси за време, 1000 метра крос и 100 метра спринт.

Вторият тест е за обща култура, като се изискват средно образование и познания по български език и литература, математика, логика, история на България и компютърна грамотност. Третото изпитване представлява медицински и психологически тестове. Преминалите трите изпитания се допускат до събеседване.

Малко по-сериозни са физическите изисквания за кандидатите да попълнят спецчастите на флота. Желаещите да станат командоси се тестват на 5 км крос, бягане 10х10 метра (совалка), плуване на километър разстояние, отделно 100 метра свободен стил и 25 метра плуване под вода. 

Кандидатите за кадрови военни трябва да са на възраст до 28 години. В армията като матроси или войници могат да служат до 46-годишна възраст. Няма ограничения за пол, но физическите изисквания за жените са различни от тези за мъжете.

Стартовата заплата за матрос е 700 лева, но с надбавките за храна и други става около 900 лева. Допълнително има надбавки, които могат да вдигнат заплатата с още 25 на сто.

„Кандидатите могат да разчитат на една сигурна професия, която ще им донесе удоволствие, чест и достойнство”, заяви контраадмирал Петев. По думите му сложна задача е в днешния консуматорски свят да се опитваме да пропагандираме нашите морални ценности. "Но това е единственият верен път, ако желаем България да има бъдеше", посочи командирът на ВМС.

Набирането на матроси за ВМС е част от национална информационна кампания „Бъди войник“ на Министерството на отбраната. Тя се провежда в 29 града, като на 10 април ще се проведе във Варна с участието и на Сухопътни войски, ВВС, 68-ма бригада „Специални сили“ и Военна полиция.

Програмата включва демонстрация на операция по овладяване на кораб, завзет от терористи. Демонстрацията ще се проведе от 15.00 до 15.30 часа в района на пристанището. В нея ще се включат вертолет „Пантер” от морската авиобаза „Чайка”, катер и бързоходни лодки. 

В сряда гражданите ще могат да се качат и разгледат минен ловец „Цибър” на Морска гара (от 12.00 до 14.30 часа). Пред входа на Морската градина пък ще бъдат показани  въоръжение и бойна техника.

Варненци ще могат да разгледат отблизо „пустинните котки” на Военна полиция и водолазна лодка (16.00 - 18.30 часа). от Клуб „Миноносец” пък ще покажат образци на старо оръжие и униформи от началото на миналия век. 

От 18.30 до 20.00 часа в зала 1 на ФКЦ ще има концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили  и Националната гвардейска част и Представителния духов оркестър на ВМС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК