Туроператор поиска туристическа полиция
Туроператор поиска туристическа полиция / DarikNews.bg, архив

Законът за туризма да позволява функционирането на туристическа полиция в България, настоя собственик на туроператорска фирма по време на приемен ден на народния представител от ГЕРБ – Варна Даниела Панайотова.

Туроператорът се аргументира, че единствено по този начин ще бъдат предотвратявани и санкционирани нарушения при организиране на екскурзии и даде пример с конкретни случаи от практиката й.

„Имала съм случаи, в които получавам обаждане от директор на детска градина с молба да изготвя оферта за екскурзия за персонала. Оказа се, че след като я подадох, директорът не пожела да се възползва от нея и заяви, че сам ще организира пътуването, като сключи договор с превозваческа фирма и прескочи туроператорската”, оплака се жената.

Тя изрази несъгласие и с Наредба № 2 на Министерството на образованието, според която - детски ученически отдих и туризъм се организират и провеждат от детска градина, училище или обслужващо звено, самостоятелно или въз основа на договор, сключен между директора и туроператора.

„Как е възможно това? Значи всеки, който пожелае, има право без лиценз на туроператор да организира и провежда екскурзии?!”, заяви варненката.

Тя разясни, че тази наредба е в разрез с чл. 79 от Закона за туризма, който гласи, че това може да се случи единствено на базата на сключен договор между туроператора и директора на детската градина.

Народният представител Даниела Панайотова се ангажира да отнесе казуса до министъра на образованието Меглена Кунева.

Друг красноречив пример от практиката на шефката на туристическата фирма е организиране на екскурзия до Румъния – бонус за персонала след края на сезона от главен готвач.

„Схемата отново е същата – инициаторът на пътуването сключва договор само с фирма превозвач, но групата, която вози, няма договор с туроператор. И ако ги спре пътна полиция, шофьорът е изряден, но не дай си Боже да стане инцидент, кой носи вина?! На кого да се оплача в този случай?”, добави представителят на туроператорската фирма.

Тя посочи, че в Турция например действа туристическа полиция и глобите, които налага в подобни ситуации, предотвратяват тази порочна практика масово да се пропуска туроператорската фирма заради спестяване на комисионни.