Туризмът ще се управлява от Пловдив, във Варна ще дойде само рибарската агенция
Туризмът ще се управлява от Пловдив, във Варна ще дойде само рибарската агенция / Дарик Пловдив

Намерения за децентрализация на висшата държавна администрация обяви в Пловдив премиерът Бойко Борисов. Секторът "Туризъм" от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, заедно с ресорния заместник-министър Иво Маринов, ще бъдат преместени в Пловдив, стана ясно от думите на Борисов при визитата му в града.

Тази децентрализация щяла да даде възможност на интелигентните кадри в тези райони да се реализират, каза още премиерът и допълни, че се предвижда Агенцията по лозарство и виното също да бъде преместена в Пловдив. На други поне 10 агенции ще бъде търсено подходящо място по регионите.

Агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) няма място в София, а ще иде във Варна, допълни Борисов. В Пловдив се местят и някои от дейностите на Националната компания "Железопътна инфраструктура".

В града под тепетата премиерът откри реконструирания Римски стадион. "Честитя ви това красиво място, но като гледам другите сгради наоколо, виждам какво значи 20 години мърлявщина", бяха точните думи на премиера при откриването на античното съоръжение, реконструирано с финансовата подкрепа на Норвегия, Лихтенщайн и Исландия, чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
В тази връзка Бойко Борисов добави, че туристическият сектор от икономическото министерство ще бъде преместен в сградата срещу Джумая джамия, в която доскоро се помещаваше закритата от новия кмет Иван Тотев Пловдивска агенция по приватизация.

Отделни звена от Министерството на земеделието и храните също ще бъдат преместени в Пловдив, заяви премиерът Борисов. "Тук е банката с кадри за селското стопанство, тук са институтите и университетите, свързани със земеделието", каза той. "Затова в София остават Фонд "Земеделие" със зам.-министъра по земеделието, който отговаря за фондовете, а министърът на земеделието с дейностите му ще ги изместим", категоричен бе Борисов.

След като разгледа Римския стадион, Бойко Борисов се разходи по Главната улица, където седна да пие кафе, снима се и раздаде автографи на пловдивчани.
По-късно премиерът се включи в приятелския футболен мач между ФК "Бистрица" и сборен отбор на ветераните от отбора на "Локомотив" - Пловдив.