Три спектакъла в последния ден на „Варненско лято”

„Чайка” на Македонски народен театър – Скопие
„Чайка” на Македонски народен театър – Скопие / Viafest.org
В последния ден от програмата на тазгодишния театрален фестивал „Варненско лято” зрителите ще могат да се насладят на три спектакъла, като два от тях бяха представени и вчера.

На основна сцена от 19.00 часа за втори път ще бъде играна постановката на Сатиричния театър „За какво ви е Дон Кихот?”. Герасим Георгиев-Геро е с номинация за „Икар” за поддържаща мъжка роля, а в спектакъла участва още Калин Сърменов, Александра Сърчаджиева, Мартина Вачкова и др. Режисьор е Бина Харалампиева.

За какво ви е Дон Кихот
снимка: Viafest.org

Дон Кихот е на върха на славата си на „най-велик, най-доблестен, непобедим и прочут рицар на печалния образ. Следван от поизтощения и по своему верен оръженосец Санчо, героят от Ла Манча попада във владенията на Марсела. Запознанството с изкусителната херцогиня е началото на най-опасното от приключенията, с които Дон Кихот се е сблъсквал… „За какво ви е Дон Кихот?“ е съвременен поглед върху безсмъртната творба на Мигел де Сервантес. Спектакълът не преразказва за приключенията на храбрия рицар от Ла Манча и неговия верен оръженосец Санчо Панса, а представя по-скоро романтично-поетична версия на емблематичните герои, пресъздадени на сцената от едни от най-популярните комедийни актьори.

От 18.00 на сцената в Държавен куклен театър ще се играе „Стари времена" на Сатиричния театър. Режисьор е Николай Младенов, а в ролите са Димитър Баненкин, Албена Павлова и Ана Вълчанова.

Стари времена
снимка: Viafest.org

Нобеловият лауреат за литература Харолд Пинтър пише „Стари времена” като пиеса за капризите на паметта, които правят неуловимото минало настоящ съперник. То става повод за развихряне на напрегнати битки с чувствата, стигащи до емоционални „изригвания”, ловко овладени от опитните актьори. Борбата за сила и контрол е от най-стихиен вид, а оръжията са секс и слово, намеци, смущение, неудобство, осуетяване на планове… Няма ясна граница между истина и лъжа, между реалност и нереалност. Спектакъл, който привлича с взирането си страни от човешката природа, които могат да изглеждат едновременно заплашителни, необясними и енигматични.

Като част от международната селекция зрителите ще могат да гледат „Чайка” на Македонски народен театър – Скопие. Спектакълът ще се играе от 19.30 часа на сцена „Филиал”. Пиесата ще е със субтитри на български и английски език.

Класическата пиеса на Чехов оживява в нов прочит на младата режисьорка Нина Николич. Стремежът за революция в изкуството и живеене по собствени правила са и основните теми в тази всъщност трагична история, парадоксално определена от автора ѝ като комедия. В нея се преплитат съдбите на известния писател Борис Тригорин, романтичната Нина Заречная, намиращата се в залеза на своята кариера актриса Ирина Аркадина и нейния син-бунтар с амбиции в театъра Константин Треплев. И все пак неизменно се появява въпросът защо отново Чехов и какво е неговото значение днес? За младата надежда на македонския театър Нина Николич отговорът е ясен: „Ще престанем да си задаваме този въпрос, докато най-накрая не осъзнаем, че пиесите на Чехов са живот – чист, жесток, концентриран живот, който се случва навсякъде, на всички езици и във всеки момент.“ Нейната постановка с всеотдайните и чувствителни актьори от Народния театър в Скопие го доказва.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК