Транспортният министър поема държавния дял в „Транзитна търговска зона”
Транспортният министър поема държавния дял в „Транзитна търговска зона” / Sofia photo agency, архив

Правителството прие решение, с което предоставя на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията правото да упражнява правата на държавата в капитала на „Транзитна търговска зона" АД Варна. До момента държавата беше представлявана от министъра на финансите, информират от правителствената пресслужба.

Промяната в органа на управление се налага поради предмета на дейност на дружеството - товарене, разтоварване, претоварване, складиране и транспортна обработка на необмитени стоки, които се внасят с предназначение за износ, обработка на необмитени стоки за износ - сортиране, маркиране, пакетиране, разфасовка, етикиране и други операции, свързани със складирането и манипулирането на стоките до тяхното експедиране; търговско представителство, посредничество и агентство; транспортно-спедиторска дейност на международните превози - обработка на контейнери и товари, комбиниран транспорт и други дейности в областта на транспорта, и логистиката на товари, които са от компетентността на транспортното министерство.

"Транзитна търговска зона" АД е акционерно дружество с капитал 1,5 млн лв., разпределени между държавата и частни акционери, като дяловото участие на държавата е под 50 %. Седалището на дружеството и адресът му управление са в Южна промишлена зона (островната зона).