Тихият крадец поразява мъже и жени, спасението е в профилактиката
Тихият крадец поразява мъже и жени, спасението е в профилактиката / Дарик Варна

28 % от варненци имат остеопороза, а 45 на сто са с намалена костна плътност. Това показват резултатите от скрийнингово проучване в Центъра по остеопороза в ДКЦ „Чайка“. То е проведено от 1-ви до 31-ви август и е обхванало 313 пациенти, 14 от които мъже, а останалите жени.

36 процента от мъжете и 45 на сто от жените, които са се изследвали, са с намалена костна плътност. При 29 % от дамите е открита остеопороза. Тревожен е фактът, че заболяването поразява хора в активна възраст, коментира управителят на ДКЦ „Чайка“ д-р Александра Манушева.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) остеопорозата е на трето място по социална значимост. Болестта протича тихо, без особена симптоматика и е наречена „тихият крадец“. Открива се трудно, понякога едва при първото счупване на кост. Именно затова профилактиката е от огромно значение, обясни д-р Манушева. Счита се, че остеопорозата е болест на жените, но намалена костна плътност се среща и при мъжете.

Според статистиката на СЗО всяка пета жена страда от остеопороза. У нас данните са сходни. Заболяването може да бъде разпознато и профилактирано. Развитието му води до тежка инвалидизация. Появата му се предпоставя от заседнал начин на живот и нездравословно хранене. От профилактиката и навременната диагностика зависи и успешната терапия, посочи д-р Манушева.

Изследването на костната плътност е безвредно и достъпно. ДКЦ „Чайка“ разполага с декса скенер, от който може да се възползва всеки. Апаратурата е подходяща и за пациенти с изкуствени стави.

Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с отслабване на здравината на скелета и повишаване риска от фрактури, особено в областта на гръбнака, китката, бедрото, таза и предмишницата. Нарушено е равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костното вещество, поради което намаляват плътността и качеството на костите. Те стават крехки и чупливи.