Терапията не тънела в дългове, напротив - била в отлично финансово състояние
Терапията не тънела в дългове, напротив - била в отлично финансово състояние / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Болница "Света Марина" във Варна е в отлично финансово състояние. Тя няма просрочени задължения към доставчици, работи нормално и гарантира висококачествена и своевременна помощ на пациентите си от цялата страна, съобщиха от лечебното заведение. По този начин те опровергаха твърденията, че „Св. Марина” е сред болниците с най-много дългове в страната.

„Болницата за пореден път приключи и 2012 с положителен финансов резултат и е еталон за европейския облик на българското болнично здравеопазване, независимо от абсурдите във финансирането на системата”, изтъкнаха от здравното заведение.

Здравният министър проф. Николай Петров по време на изслушване в Народното събрание за проблемите в здравеопазването заяви, че близо 389 млн. лв са задълженията на държавните и общинските болници към края на март тази година.

По думите му с най-много дългове са болниците „Св. Георги" в Пловдив, „Св. Марина" във Варна, УМБАЛСМ „Пирогов", „Александровска болница", Пета градска болница в София.

Болниците в Сливен и Габрово се управляват най-добре и затова имат най-малко задължения.

Според изнесените от министъра данни общият брой на държавните и общинските болници в страната е 176, като забавените плащания към тях са близо 87 млн. лв.