Създават обществен съвет за архитектурното наследство на Варна
Създават обществен съвет за архитектурното наследство на Варна / Дарик Варна, архив

Да бъде създаден обществен консултативен съвет за опазване и съхранение на архитектурното наследство на морската столица – тази идея обедини кметa Иван Портних, Николай Савов,  председател на Варненското  историко-архитектурно дружество, и Християн Облаков, секретар на организацията, по време на среща. В разговорите се включи и сър Робърт Скот, консултант на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г., който приветства инициативата.

„Очакваме от вас да работим заедно по опазване на богатото архитектурно наследство на Варна, като не само съхраним, но и разширим списъка на сградите със статут на  паметници на културата“, каза кметът Иван Портних.

Николай Савов и Християн Облаков обявиха, че имат готовност, включително и с предложения за законодателни промени, свързани със закона за културно-историческото наследство.

Варненското архитектурно наследство да бъде обвързано със съвремието, а младите хора да бъдат въвлечени в опазването  му препоръча сър Робърт Скот. Той прие поканата да се включи в една от пешеходните образователни разходките в града, организирани от дружеството, които популяризират  старата варненска архитектура.