Съветничка пое вината за извънредната сесия, БСП не й простиха
Съветничка пое вината за извънредната сесия, БСП не й простиха / netinfo

Председателят на правната комисия Юлияна Боева (ГЕРБ) пое вината за извънредното заседание на Варненския общински съвет, което беше свикано на втория работен ден след редовната сесия на 19 декември. Двете точки в дневния ред предвиждаха включване на общината в Регионалното сдружение по управление на отпадъците и ликвидация на вече съществуващото дружество „Еко-2010“, в което участва още общините Аксаково и Белослав. Заради изменения в Закона за отпадъците до края на година трябва да бъде прекратено досегашното сдружение и да бъде създадено ново, което ще управлява депото в село Въглен.

В началото на заседанието съветникът Костадин Костадинов („ВарнаУтре“) заяви, че спешното свикване на местния парламент е полукриминално.

„Кое налагаше цялата спешност за насрочване на сесията и ако е било толкова спешно – кой носи отговорност, че от 365 дни в годината трябва да направим заседанието на 359-я ден. Създава се усещане за някакво покривало – в последния момент никой няма да обърне внимание какво правим. Как на 19 декември никой не каза – колеги, можем нещо да забравим, нещо да пропуснем. Такива неща са абсурдни да се случват в община като Варна“, заяви Костадинов.

Боева обясни, че не е обърнала внимание на съществуващата преписка и това е причината тя да не бъде предложена за гласуване на редовната сесия. Самото предложение е изпратено от  кметската администрация до Общинския съвет на 8 декември, а ден по-късно е резолирано от председателя на правната комисия. Аврам Тодоров обяви, че групата на БСП не прощава грешката на Боева и тя трябва да понесе своята отговорност.

Да не правим драми преди Коледа, няма нищо шпионско в извънредната сесия, заяви от трибуната Янко Станев (СДС-ДА).

Председателят на Общинският съвет Иван Луков (ГЕРБ) влезе в полемика с журналистката и бивш общински съветник Веселина Савова, според която свикването на извънредната сесия с предложения дневен ред не било случайно.

„Не казвайте, че един председател на комисия е виновен, защото е проспал преписката. Това, което ще гласувате е последна и предпоследна крачка от огромна схема за източване на пари“, заяви Савова. Луков й отговори, че нейните обидни думи вероятно се отнасят за друг общински съвет, в който тя е била председател на комисия.

В крайна сметка самото гласуване премина без дебати и двете точки бяха приети само с един глас „против“ на Аврам Тодоров. Той обясни, че тактически е дал отрицателен вот.

Създаването на сдружение между общините е изискване на оперативна програма „Околна среда“, по която се финансира изграждането на регионално депо за боклук в село Въглен. Дружеството ще бъде управлявано от общо събрание, в което ще влизат кметовете на Варна, Аксаково и Белослав. Те ще определят инвестиционната политика и цените за съхранение на отпадъците, както и ще контролират дейността на избрания оператор.

Извънредната и последна за годината сесия на Общинския съвет продължи по-малко от час, като по искане на групата на БСП дори беше дадена 10-минутна почивка.