Сътресения в ДПС Варна, 10 души напускат партията
Сътресения в ДПС Варна, 10 души напускат партията / Янко Станев © снимка: DarikNews.bg, архив

Десет председатели на местни съвети и активисти на ДПС във Варна подадоха оставки и се оттеглиха от партията на Ахмед Доган. В декларация, изпратена до медиите, те изтъкват, че политическата формация напускат и всички членове на ръководените от тях организации. Под документа фигурират подписите на общинския съветник д-р Людмил Цветков, Гошо Танчев, Светлозар Тодоров, Николай Венков и Ивайло Баргазов. От партията си тръгват също Емил Иванов, Росица Панайотова, Венера Петрова, Симеон Киряков и Иван Недялков.

В мотивите си за напускането те посочват, че са нарушени основните ценности и политически  правила в партията. „След  принудителното  отстраняване на общинския съветник от ДПС доц. д-р Медиха Хамза, предшествано от елиминирането на д-р Людмил Цветков и д-р Янко Станев като избрани общински съветници на ДПС-Варна, ние /.../ подаваме оставка и напускаме ДПС. Кликата Йордан Цонев, Ерджан Ебатин и Кадир Кадир умишлено убиват демократичния мултиетнически характер на партията и стъпкват идеите и политическите действия на всеки интелигентен човек в ДПС-Варна”, се казва в декларацията.

Напусналите депесари твърдят, че въпреки жалбите и сигналите до ръководството на ДПС не са били взети мерки срещу „грубите, силови действия и заплахи от Йордан Цонев”. „Нещо повече – на последната общинска конференция на ДПС Варна присъстваха като делегати само двама християни. За да служи организацията само на няколко човека и фамилии, се съсипват човешки съдби, и така политическата действителност в ДПС Варна се върна в периода преди 2005 година, наречен от Ахмед Доган „Заспи“. Сегашният  период се нарича от депесарите  „Умри“. Ние не желаем да ставаме част от игрите на кликата на Йордан Цонев, Ерджан Ебатин и Кадир Кадир и да носим отговорност за действия, които противоречат не само на устава на Движението за права и свободи, но и на  Хартата за правата на човека”, пишат те в декларацията.

В края на януари Янко Станев беше изключен от патията. Два месеца преди това той беше свален от поста общински председател на ДПС във Варна. Тогава Йордан Цонев заяви, че мотивът за отстраняването на д-р Станев е неизпълнение на решение на Централния предизборен щаб на партията относно „Избори 2011”.