Проблемът с липсата на медицински специалисти през летния сезон по Черноморието, особено в Спешната помощ, се задълбочава. Това каза за БТА председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска.

Тя беше потърсена за коментар, след като по-рано днес от съюза изнесоха данни, че 50 процента от местата в спешните центрове у нас от години стоят незаети.
По думите на Пехливанска, проблемът по Черноморието е особено осезаем през летния туристически сезон, когато стотици хиляди туристи умножават броя на населението, а спешността не може да се поеме заради липсата на достатъчно екипи в "Спешна помощ".

Преди години, за да подпомогнат колегите си, се командироваха лекари от София по морето, но, доколкото разбирам, това сега няма да случи. За пример ще посоча Филиала за Спешна медицинска помощ в Несебър, където през целия летен период са само два спешни екипа на смяна. Имайки предвид, че през летните месеци населението се увеличава почти тройно в този район, тези два екипа не могат да обслужат нуждаещите се, бави се обслужването и на адресите и на спешното транспортиране, обясни тя.

Няма достатъчно желаещи лекари, няма желаещи медицински сестри, които да работят в "Спешна помощ" и позициите остават незапълнени, коментира Пехливанска. 

На национално ниво в системата трайно липсват 500 лекари, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна 4000 лв., показват данни на Съюза на парамедиците.

Оттам посочват, че в повечето държави от Европейския съюз отдавна е направен анализ, че лекарският труд в линейките е изключително скъп и затова там са оставени единични лекарски екипи, които поемат само строго специализирани случаи. Във всички останали ситуации спешността се осигурява от парамедици. Парамедикът не може да замени лекаря, но специалното му обучение позволява стабилизиране, поддържане на жизнените показатели и спешен транспорт до най-близкото лечебно заведение, където пострадалият се поема от обучен лекарски екип. Доказано е, че в държави, в които парамедиците са внедрени в системата на Спешната помощ, смъртността при инциденти е намаляла с над 70 процента, добавиха от Съюза на парамедиците. 

Работата в линейка е тежка, лекарят трябва да работи при съвсем други условия на труд, заяви Пехливанска. Според нея проблемът може да се реши единствено с внедряването и регулирането на професията "Парамедик".  


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня