Съдят за хулиганство участник в протеста във Варна
Съдят за хулиганство участник в протеста във Варна / Дарик Варна, архив

21-годишният Мартин Демирев се изправи пред съда заради хулиганските си прояви по време на снощния протест срещу високите сметки за ток. Делото се разглежда от състав на Варненския районен съд и тече в момента.

Младежът бе арестуван пред административната сграда на ЕНЕРГО ПРО. Около 19 часа в понеделник той напръскал с лютив спрей в областта на лицето друг участник в протестните действия. По този начин той е извършил действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Демирев присъства по всички протести, които се провеждат във Варна и му се носи славата на провокатор, пише електронното издание Varnautre.bg. Снощи на бул. "Мария Луиза", който беше блокиран от полицейски кордон, Демирев призова протестиращите да минат през "еничарите". "Вързаха" му се само най-близко стоящите около него, но това доведе до сериозен сблъсък между жандармерия и демонстранти.

На по-късен етап от протеста, вече на ул. "Девня", младежът пък напръска с лютив спрей бившия футболист и треньор на Спартак Иван Петров, който пое ролята на неформален водач на недоволните. Тази постъпка принуди протестиращите да изблъскат Демирев. Така младежът се вряза в кордона от полицаи, а авантюрата му приключи с арест. Пострадалият Иван Петров е прегледан в болница и по-късно освободен.

Същевременно от полицията съобщиха, че няма да допуснат да се извършват нарушения на обществения ред, както и други противоправни деяния – увреждане или унищожаване на движимо или недвижимо имущество, спиране на движението на автомобили по основни пътни артерии, хулигански и вандалски прояви.

„Призоваваме протестиращите да не се поддават на провокации и призиви, идващи от лица с видимо съмнителна мотивация за участие в протестните действия, и да не допускат прояви, нарушаващи обществения ред”, се казва в съобщение на Областната дирекция на МВР.

От там напомнят, че който не изпълни разпореждане на орган на МВР, отправено в изпълнение на функциите му, ако извършеното не съставлява престъпление,  се наказва с глоба от 100 до 500 лв. Наказанието за хората, които противозаконно пречат на орган на МВР да изпълнява задълженията си, е глоба от 500 до 1000 лв. При нарушаване на физическата неприкосновеност на служител на МВР при изпълнение на служебните му задължения санкцията е глоба от 500 до 1000 лв.