България е разделена на шест региона за развитие, които не са административно-териториални единици
България е разделена на шест региона за развитие, които не са административно-териториални единици / umispublic.government.bg
Стоян Пасев: Областните центрове са много, трябва да бъдат намалени до 7
93684
Стоян Пасев: Областните центрове са много, трябва да бъдат намалени до 7
  • Стоян Пасев: Областните центрове са много, трябва да бъдат намалени до 7
Административните области в страната да бъдат намалени и от 28 да станат 7, като новото териториално деление съответства на шестте региона за развитие, а столицата София да бъде отделна област. За това се обяви областният управител на Варна Стоян Пасев.

В интервю за Дарик той заяви, че е необходима коренна промяна в дейността на областните администрации, тъй като има области, в които администрациите са много натоварени, а други нямат никаква работа.
 

Стоян Пасев отново става областен управител


За пример Стоян Пасев даде областната администрация във Варна, която на ден разглежда 700-800 преписки, докато в малките областни центрове има по 10-20 преписки на месец.  По думите му е безумие да се поддържа областна управа в такива области.

„Ние сме малка държава, няма нужда от толкова много администрация”, изтъкна варненският областен управител. Според него при едно такова преструктуриране на областните администрации някъде може да останат само звена с контролни функции на местно ниво.

Също е положението и с общините. Има такива, които не отговарят на условията да са общини и няма нужда да се поддържа администрация, смята Пасев. Според него в такива случаи една техническа служба и един местен наместник биха свършили работа.

По последни разчети отварянето на панорамния път Варна – Златни пясъци през Трифон Зарезан би струвало 15 милиона лева. Средствата ще стигнат за изграждане на мост над движещите се земни маси, но не и овладяване на свлачищните процеси. По време на визитата си във Варна миналата седмица вицепремиерът Валери Симеонов е дал уверение, че ще се нагърби с решаването на проблема с прекъснатия път.

Няма желаещи да наемат плажовете на Шкорпиловци и Камчия, тъй като финансовите условия са непосилни.  Въпреки че огромната плажна ивица на Камчия е разделена на 5, само за едната част определеният наем е 250 000 лева, посочи областният управител.

Край устието на Камчия е задръстено от довлачени отпадъци. Получават се големи разливи, които наводняват земеделски земи и територии с жилища.

Има многократни сигнали за състоянието на преливника на язовир „Елешница”. Водоемът се пълни много бързо и има потенциална опасност за заливане на 4 села в района, предупреди областният управител. Той обясни, че за решаване на проблема се чака решение за отпускане на средства от междуведомствената комисия.

Цялото интервю със Стоян Пасев ще откриете в аудио зоната