Специални карти за киноманите на фестивала “Златна роза”
Специални карти за киноманите на фестивала “Златна роза” / netinfo

Продажбата на билети за 30-ото издание на фестивала на българския игрален филм “Златна роза” вече започна. Градът, както винаги е Варна, а мястото на над 30-те прожекции отново е Фестивалният и конгресен център. Припомняме, че най-представителният форум за българско кино навършва 50 години, а празникът ще продължи от 7 до 13 октомври.

По повод юбилея киномаратонът ще стартира седмица по-рано с панорама от избрани филми, печелили наградата „Златна роза”. Точната програма за ретроспективата все още се уточнява, но това, което е сигурно, е, че заглавията ще са повече от дузина и че ще бъдат прожектирани до края на фестивала при вход свободен.

За първи път пред родна публика ще бъдат представени няколко заглавия, които вече бяха аплодирани на престижни фестивали зад граница като тези в Кан, Москва, Карлови Вари и Сараево. Сред тях са: „Кецове” на Валери Йорданов и Иван Владимиров, „Островът” на Камен Калев, „Аве” на Константин Божанов, както и късометражните: „Втори дубъл” на Надежда Косева, „Влакове” на Павел Веснаков и „Писмото” на Доротея Друмева.

За новите филми цената на билета е 6 лв., като за учащи и пенсионери има предвидено намаление – 4 лв. Организаторите не са забравили и киноманите. Карта за 5 прожекции струва 25 лв., а за 10 прожекции – 40 лв. Намаление има и за групово посещение – над 10 души, при което пропуските излизат по 4 лв.