Спасиха живота на двама младежи, влезли в морето при червен флаг
Спасиха живота на двама младежи, влезли в морето при червен флаг / Дарик Варна, архив

Спасиха живота на двама младежи, влезли в морето при червен флаг

20-годишен сърфист е бил спасен от удавяне вчера. Инцидентът е станал на „Слънчев ден”, извън работното време на спасителите. Момчето се нагълтало с вода и започнало да се дави. То било забелязано от спасител, останал след регламентираното работно време. Сърфистът бил изваден навреме от водата. Т

Tрима дежурни лекари са оказали първа помощ на момчето и след стабилизирането с линейка е откарано в болница.

20-годишно момче, български турист, е пострадало при инцидент около 16.00 ч. днес на централния плаж в курорта „Св. Св. Константин и Елена”. Той изчаквал вълните и в един момент се хвърлил с главата напред върху връхлитащата брега вълна, при което получил сериозна травма на врата, без да се дави.

Спешно му е оказана първа помощ, поставен е на системи и му е сложена обездвижваща врата яка. Само бързата намеса на медиците е предотвратила по-сериозни увреждания, защото пострадалият е получил изтръпване на краката. След стабилизирането с линейка е откаран в болница.

И през двата дни навсякъде предупредителният флаг е червен, което забранява къпането в бурното море.

„От десет години, откакто ДКЦ-1 „Света  Клементина” пое медицинското обслужване на плажовете, алармирам за голямата нужда от плажна полиция. Напоследък морето е бурно и опасно за къпане, но това не стряска недисциплинираните плажуващи. Изказвам голямата си благодарност към медицинските екипи и спасителите, които полагат неимоверни усилия да предотвратяват инциденти по всички плажове на курортите и Варна. Често незаслужено са обиждани от агресивни туристи. Заради опасното море, медиците, линейките и спасителите остават почти час след работно време, за да оказват първа помощ”, заяви д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ-1 „Света Клементина”.