Спад на руски и израелски пътници на летището
Спад на руски и израелски пътници на летището / Летище Варна

Около 20 процента спад на заявките на руски пътници отчитат от летище „Варна“, съобщи неговият директор Димитър Костадинов. Той определи сезон 2015-та като труден заради „своята динамичност“.

„Динамиката в планирането е голяма. Около 90 процента от авиокомпаниите вече са изпратили полетни програми с разписания. Голяма част не са потвърдени и се променят часове. Такъв сезон с толкова динамично планиране не е имало на летището. Стабилност има по отношение на немския трафик. Там обемите на полетите ще бъдат съизмерими с 2014 година“, обясни той.

Лек спад около 10 на сто има и в израелския пазар на полетите, посочи Костадинов, но подчерта, че не може да открои причина за това, свързана конкретно с авиацията. Повишение се отчита при полетите от Великобритания, както и от Полша.

За разлика от предишни години, расте броят на редовните авиолинии за сметка на чартърните. Очакванията са така да бъде компенсиран спадът на руски пасажери. През тази година скандинавските авиолинии са добре позиционирани, тръгва нова дестинация от Норвегия.

Около 500 хиляди пътници са използвали редовните полети Виена – Варна – Виена на Австрийските авиолинии, които се извършват вече 10 години. Те са целогодишни и ежедневни и дават възможност на жителите на Североизточна България за удобни връзки с още 130 дестинации в целия свят. Нова идея на компанията, която все още се разработва, е да бъдат пуснати три категории билети, между които такива за пътници само с ръчен багаж и без нужда от пререзервиране на полета.