Сливат в едно двете спортни общински предприятия
Сливат в едно двете спортни общински предприятия / Дарик Варна, архив

Общинските предприятия „Спорт за всички" и „Спортни имоти" да се слеят в едно, което да се казва „Спорт" - Варна. Това решиха съветниците от комисията по собственост и стопанство, след предложение на кмета Иван Портних.

Новата структура ще поеме функциите и ще управлява имотите на двете обединени предприятия. В резултат от сливането ще бъдат съкратени щатни бройки. „Спорт" - Варна ще има 150 служители, което е с 28 по-малко от работещите в момента в „Спортни имоти"(103 щата) и „Спорт за всички"(75).

Досега Общината управляваше две отделни бюджетни структури със сходен предмет на дейност, като е разделила спортните бази за управление и ежегодно определя размер на издръжката на звената поотделно. Независимо от различната насоченост на дейността на двете предприятия, от страна на „Спорт за всички" към масовия неорганизиран спорт за свободното време, а „Спортни имоти" - към спортните клубове и общинската спортна програма, като цяло техният предмет на дейност представлява експлоатиране, организация на ползването, поддръжка и ремонт на обекти общинска собственост за извършване на „спортна дейност", се посочва в мотива на градоначалника за сливане на двете общински звена.

Новото предприятие ще бъде ръководено от временен шеф, назначен от кмета, до провеждането на конкурс за титуляр.