Кабакум-централен
Кабакум-централен / Дарик Варна
Няколко заведения на плаж „Кабакум-централен“ ще бъдат затворени, тъй като  извършват  незаконна търговска дейност.  Това обяви при проверка на място министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя разкри, че инспекцията е по сигнал на граждани и бъдещия наемател на пясъчната ивица.
 
В  момента „Кабакум-централен“ няма наемател и се води неохраняем. При това положение на плажа е абсолютно забранена всякаква търговска дейност. Има обаче три заведения, които работят, обясни министърът.
 
За случая са сезирани както РДНСК, така и Община Варна. Обектите ще бъдат съборени или най-малкото ще бъдат затворени, а токът и водата им ще бъдат спрени.
 
Договорът с предишния наемател е бил прекратен миналата година, заради установени много нередности, сред които и неплащане на наема. Фирмата обаче събирала наеми от стопаните на заведенията, въпреки че вече не се води наемател на плажа.
 
Търгът за новия наемател е проведен през май, но заради обжалване все още няма подписан договор. Очаква се това да стане най-рано през септември.

На неохраняемите плажове не могат да се предлагат платени услуги. Почистването се осигурява от Общината, а Областна управа има грижата за подсигуряване на водни спасители, обясни туристическият министър.

Дарик Варна

„Щом е незаконно, да го съборят”. Това заяви Нанко Иванов, наемател на едно от работещите заведения на „Кабакум-централен". Той изтъкна, че до момента никой не е идвал да го провери и не е плащал наем. Грижел се обаче за чистотата на пясъчната ивица.
 
Като декларисан участник в търга за избор на наемател Иванов разкри, че обжалва решението. Делото му е насрочено за 20 септември.
 
„Това, че се бави процедурата, не е в интерес нито на наемателите, нито на плажуващите. Само че някой от някъде бави всичко в тази държава. Аз какво да направя? Дал съм едни пари да построя заведение и сега сам ли да отида да го съборя”, коментира бизнесменът.
 
Има сигнали, че по Северното Черноморие неохраняеми плажове са превърнати в частни, каза още министър Ангелкова. По думите й желаещите да стопанисват плажове демонстрират „иновативност”. На плаж „Обзор-мотела” например собственик на хотел взел пясък от плажа и го насипал в двора си, след което сложил табела „Частен плаж”.
 
Проверките по плажовете ще продължат през целия сезон и по цялото протежение на Черноморието. Когато установим нередности, ще действаме безкомпромисно, категорична бе Ангелкова.