„Скандалният” Иво Димчев  – изпитание за варненската толерантност
„Скандалният” Иво Димчев – изпитание за варненската толерантност / Vertigo

Спектакълът 18+ на един от най-успелите артисти в областта на съвременния танц и пърформанс в световен мащаб Иво Димчев е оплют, отречен и осъден преди да бъде видян. На полюсен обществен натиск са подложени организаторите на най-новия варненски фестивал „Vertigo", както и самият артист.

Причината за това са публикации в медиите, в това число и Дарик. След пресконференция на екипа на фестивала вчера в Dariknews.bg бе публикувана информация със заглавие „Пърформанс в музея показва сцена с орален секс между мъже”. Както в повечето случаи, читателите се впечатлиха от заглавието, без да прочетат под него, че става дума за имитация на секс и артистична провокация. В текста ясно се казва, че става дума за спектакъл, в който артистът поставя публиката в ситуации, наподобяващи секс, но заглавието е възприето едва ли не като „порно на живо” (Дарик поднася извиненията си към Иво Димчев и организаторите на VERTIGO за реакцията на аудиторията си, макар че няма как да бъдем отговорни за мнението на читателите...).

„Скандалният” артист гостува за трети път във Варна. Предишните два пъти той е бил в морската столица в рамките на Международния театрален фестивал "Варненско лято", включително и тази година. Досега не е предизвиквал толкова полярни реакции, въпреки че Димчев винаги е бил провокативен.

Набеденият като „срамота и позор” спектакъл „ICure” е продукция на Австрия, Германия и Холандия. Това е най-новият проект на 38-годишният Иво Димчев. Добилият популярност в чужбина артист идва в морската столица, за да покаже за първи в родината си интерактивния моноспектакъл.

Иво Димчев е автор на над 30 представления, реализирани основно в чужбина. Носител е на много награди за танц и театър. Авангардните му спектакли се представят на международни фестивали из цяла Европа, САЩ и Южна Америка.

"ICure" идва у нас след обиколка на три континента. Едно от най-желаните представления за сезона по европейските фестивали ще е силен акцент в програмата на най-новия варненски фестивал „Vertigo".

След разразилия се след публикацията на Дарик скандал, намаленията за учащи и пенсионери отпаднаха. Можете да видите ICure на 29 ноември, събота, от 19.00ч. Няма да се допускат ненавършили 18 години, а местата са ограничени.

Въпреки полярната реакция на варненци заради сексуалната провокация на хореографа, интересът към спектакъла е огромен. Ако случайно бъде спрян или забранен, това ще предизвика небивал скандал на тема „толерантни ли са варненци и могат ли да понесат различните”. Ако подобна забрана стане факт, тя ще има много по-мащабен отзвук в Европа и по света от случая „Кокимото”.

В началото на април, тази година, изложба на Калоян Илиев – Кокимото бе стопирана по настояване на Църквата заради провокативни колажи с главен герой именно Българската православна църква. Мотивите - „изложбата е срещу българското достойнство, християнски ценности и морал“. Тогава Кокимото определи забраната като „лов на вещици”.

Още провокации от Иво Димчев можете да видите ТУК.