Щети за милиони в наводнените варненски общини
Щети за милиони в наводнените варненски общини / Дарик Варна

Щети за десетки милиони лева са нанесени в петте варненски общини, които в началото на февруари обявиха бедствено положение заради обилните валежи. Две седмици след наводненията ситуацията навсякъде е спокойна. В Дългопол, Аврен, Провадия, Долни чифлик и Аксаково пораженията вече са описани, а кметовете се надяват да бъдат отпуснати пари за възстановяване на къщи и земеделски земи.

Според кмета на Аксаково Атанас Стоилов изсичането на гори е основната причина за наводненията в цялата страна и е необходима държавна стратегия за мащабно залесяване. Местната администрация има готови проекти за отводняване на населените места, промяна на инфраструктурата и насочване на водните потоци в друга посока, но за тях няма финансиране. Само за село Долище, което през последните години няколко пъти беше заливано, има два проекта на обща стойност над 2 млн. лв. Сумата е непосилна за местния бюджет. В момента в аксаковско няма семейства, които да са без подслон, увери Стоилов.

„Като цяло няма засегнати домакинства, но проблем има в къщите, които са близо до наводнените райони в Долище. Там има засегнати дворове и покъщнина. В селата Радево и Ботево също има поражения, но не и бедстващи“, обясни инж. Стоилов. По негови думи щетите, причинени от наводнението в Аксаково, вече са описани. Много от засегнатите обаче се отказват да кандидатстват за помощ заради тежката бюрокрация. За да бъдат отстранени проблемите в наводнените райони са нужни над 10 млн. лв.

Огледи за нанесените щети са направени и в селата в Долни чифлик, където имаше отнесена асфалтова настилка. От наводнението най-сериозно пострадаха 7 къщи в Горен чифлик и две в Гроздьово, откъдето бяха евакуирани хора. Заради потенциална заплаха домовете си напуснаха и жители на Величково, Дъбравино и Цонево. След дъждовете се активира свлачище и пропадна водопровод в района на село Аспарухово. Наложи се Долни чифлик да се захранва от местни водоизточници.

Заляти са 19 090 дка ниви и за тяхното възстановяване ще са необходими 794 400 лв. Парите ще са за отводняване и обработка на земеделските площи, за  семена и торове. Засегнатите площи основно са в землищата  на Долни чифлик и селата Венелен, Гроздьово, Горен Чифлик, Старо Оряхово и  Ново Оряхово. Придошлата Камчия и пороите са нанесли сериозни щети на пътищата в общината, обясни шефът на местната Гражданска защита Стефан Василев. Според доклада на комисията разходите за тяхното възстановяване и за извършените аварийни дейности се изчисляват на 923 704 лв. Предстоят ремонти на пътните настилка, почистване на затлачени от водата и наносите дерета и водостоци, възстановяване на мостове и други пътни съоръжения. За всичко това тепърва ще се изготвят проекти. Водната стихия е съсипала много улици  и тротоари в селата Юнец, Венелин Гроздьово и в Долен чифлик. За техния ремонт предстои да бъдат направени  14 проекта. За възстановяване на щетите от наводненията и поройните дъждове общината ще кандидатства за финансиране от фонда за бедствия и аварии.

В Аврен, където ситуацията в началото на месеца също беше критична, няма бедстващи хора, или домакинства, останали без покрив, увери кметът Емануил Манолов.

„Имаме над 40 молби от жители на Синдел и Дъбравино, които кандидатстват за еднократна парична помощ. Над 9 хиляди декара земеделски площи са унищожени от водата, за които се надяваме на държавна помощ“, коментира пред Дарик Манолов.

Нормално е положението и в Дългопол, където заради непочистени дерета бяха залети улици, а в с. Блъсково цяла махала беше под вода.  В Долище бяха евакуирани всички трудно подвижни хора, за да не останат блокирани в домовете си. Сградата на кметството също беше под вода. Две седмици след бедствието проблемите отшумяват с цената на много труд, обясни кметът Маринка Иванова.

„Нямаме бедстващи хора. Започваме проектиране за превантивни мерки по бедствия и аварии. Щетите ни са за над 7,5 млн. лв", заяви тя.

Сред бедстващите от наводненията общини беше и Провадия, където, за да не бъде залято с. Комарево, беше скъсана дигата на язовира, за да се излее водата в Провадийската река. В голяма част от село Блъсково имаше залети къщи. Наводнени домове имаше и в селата Тутраканци и Бозвелийско. Десетки напуснаха домовете си. В момента обаче обстановката и в Провадийско е спокойна и хора без покрив няма, гарантира кметът Филчо Филев. Там щетите са за над 440 хил. лв.

„Успяхме да изчистим всички имоти. Пострадаха над 100 жилищни имота. Има една паднала и 11 селскостопански постройки, за възстановяване на които са необходими над 50 хил. лв. 84 хил. лв. са нужни за отстраняване на щетите по пътната инфраструктура. За укрепване на два моста ще отидат около 22 хиляди. Над 280 хил. лв. са средствата, от които се нуждае Провадия заради активизирали се свлачища“, посочи Филев.