Шефът на Националната пожарна: Взехме си поуки от инцидента в Езерово
Шефът на Националната пожарна: Взехме си поуки от инцидента в Езерово / Дарик Варна

Комисията, разследваща  действията на огнеборците при инцидента във варненското с. Езерово, е установила известни пропуски в предварителната организация. Това обяви във Варна главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. Той уточни, че проверката на МВР е приключила и изводите от нея са налице. Какво точно е станало на 14 август в Езерово обаче ще кажат следствените органи, добави главен комисар Николов.

Заради установените пропуски трима ръководни кадри са наказани, припомни шефът на Националната пожарна. Той не пропусна да отбележи и факта, че няколко пожарникари бяха наградени заради „изпълнените по геройски, с достойнство задължения".

„Направихме си поуките, но така или иначе работим върху подобряване на нормативната база, върху правилата, които трябва стриктно да се спазват така, че да не допуснем наши хора пак да пострадат", добави Николов.

Очаква се през следващата година да бъде подписано споразумение с доставчици на приблизително 400 нови протипожарни автомобили - тежки, средни и леки, които ще са насочени за градовете и за гасене на горски пожари. Средствата за новата техника ще са предимно от европейските програми, посочи шефът на огнеборците. Той разкри още, че около 400 мл. лв. допълнително ще са необходими за доизграждане на националната система за ранно оповестяване и предупреждаване на населението при бедствия.

Във Варна главен комисар Николай Николов присъства на демонстрация на възможностите на нова пожарна техника и екипировка, които местните огнеборци получиха по оперативна програма „Регионално развитие".