Седмица на православната книга от понеделник във Варна
Седмица на православната книга от понеделник във Варна / netinfo
"Седмица на православната книга" започва в понеделник, 8 септември, във Варна и ще продължи до 14 септември. Основната тема на събитието ще бъде "Църквата, духовната просвета и християнското образование". При откриването митрополит Кирил ще представи новата си книга „Подвигът на болярина полковник Николай Киреев и Освобождението на България”.

По-късно ще се проведе семинар, на който ще бъдат обсъдени организацията, целите и задачите на църковните училища и духовно-просветните центрове. На международния форум са поканени православни духовници, издатели и богослови. Сред тях са епископ Атанасий (Йевтич) от Сръбската православна църква и епископ Иларион (Алфеев) от Руската православна църква.

На форума ще бъдат представени и православни документални филми. Ще бъде прожектиран филмът „Гибелта на империята – византийският урок”. Негов сценарист е игуменът на московския Сретенски манастир архимандрит Тихон (Шевкунов). Негово високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий ще изнесе доклад, посветен на въпросите на духовната просвета в България.