д-р Стефка Джанкова
д-р Стефка Джанкова / Дарик Варна
Тайна на осиновяването не трябва да има, смята д-р Стефка Джанкова
Ве повече български семейства осиновяват деца от ромски произход
93952
Ве повече български семейства осиновяват деца от ромски произход
  • Ве повече български семейства осиновяват деца от ромски произход
Предимно американски семейства осиновяват деца с увреждания, докато български и европейски двойки рядко се решават на подобна стъпка. Това коментира в ефира на Дарик Д-р Стефка Джанкова, директор на Дома за медико-социални грижи във варненския квартал „Виница“. В него са настанени 50 деца със здравословни проблеми, като през миналата година 6 са намерили нови семейства отвъд океана. 

Според д-р Джанкова не трябва да има тайна на осиновяването. Сега децата могат разберат имената и адресите на биологичните си родители само по съдебен път, като изтъкнат основателни причини. 

„Още при даване на съгласие за осиновяване би трябвало биологичният родител да заяви дали самоличността му може да бъде разкрита след години. Няма определена възраст, когато може да се каже на едно дете, че е осиновено. Счита се обаче, че когато то тръгне на училище, вече трябва да знае този факт. Осиновителите трябва сами да преодолеят бариерата и да започната да говорят на глас за това”, заяви директорът на Дома за медико-социални грижи, в който от 16 години всяка трета събота на юни се провежда среща на осиновените деца и техните осиновители. Някои от семействата избират точно този ден, за да разкрият на децата, че не са им биологични родители. Среща на осиновителите се провежда единствено във Варна и амбицията на ръководството на дома е тя да се превърне в празник на семейства с осиновени деца от цялата страна.

През последните години се увеличават случаите, при които българи осиновяват ромчета – нещо, което не се е приемало доскоро. Кандидатите за осиновители са повече от децата, а техният профил е най-различен. 

Много семейства са готови да вземат деца с роднинска връзка или по две. На самотни родители се дава съгласие да осиновят дете, само ако преди това за него не е намерено пълноценно семейство, обясни д-р Джанкова. Според нея са парадоксални случаите на извеждане на деца от семействата им поради финансови причини, а след това да бъде заплащано на приемните родители. 

Домът за медико-социални грижи във варненския квартал „Виница“ предстои да стане комплексен център, което ще позволи в него децата да остават до 18-годишна възраст. Сега той е за деца само до 7-годишна възраст, но има и по-големи, защото те няма къде да отидат. 

Целият разговор с д-р Джанкова е в прикаченото аудио.