Търсят най-добрия начин да отпадне тайната при осиновяване
Търсят най-добрия начин да отпадне тайната при осиновяване / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Търсят най-добрия начин да отпадне тайната при осиновяване
81060
Търсят най-добрия начин да отпадне тайната при осиновяване
  • Търсят най-добрия начин да отпадне тайната при осиновяване

Държавата ще търси най-добрия модел за отпадане на тайната на осиновяването, регламентирана в Семейния кодекс.

Това заяви заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева по време на форум за проблемите на осиновените, осиновителите и биологичните родители. Инициатори на форума са Българската асоциация Осиновени и осиновители и Националната мрежа за децата.

Вергиния Мичева съобщи, че вече е сформирана работна група, която от края на този месец ще започне да разглежда идеи за процедура, по която осиновените да могат да търсят информация за своя произход.

Около 150 души всяка година подават заявления до съда за разкриване на информация за биологичните им родители, разказа Георги Богданов от Националната мрежа за децата.
В 90 процента от случаите те получават отказ, поради липса на обстоятелства, налагащи даването на информация.

Над 2 милиона българи са били в ролята на осиновени, осиновители или биологични родители през последните 70 години. Някои от осиновените нямат история - данните им са изтрити или загубени, а други са били обявени за починали при раждането, впоследствие обаче - дадени за осиновяване. За да има връзка между биологичния родител и осиновеното дете, от неправителствените организации предлагат в декларацията родителят да посочва дали иска да бъде намерен или не.

Идеята подкрепя Петя Момчилова - тя става майка на 17 и е принудена да даде момиченцето си в дом. И до днес го търси, основно чрез интернет:

„Аз ви подкрепям за тази промяна, защото така ще знам, че някой ден може би ще моето дете ще се появи".

12 дни делят Иванка от заминаване в чужбина. Тя се надява дотогава да е намерила биологичните си родители, въпреки че ги търси повече от 20 години. Иванка смята, че у нас трябва да има регистър на биологичните родители:

„Желанието е да познаваме биологичния си произход, да се познаваме с биологичните си братя и сестри. Обръщаме се към всички държавни институции в България - да се създаде единен държавен регистър за осиновени и биологични родители. В него ще се вписват данните и актуален адрес на биологичните родители, които желаят да бъдат намерени от своите осиновени деца след навършване на пълнолетието им".

Националният омбудсман Константин Пенчев също се обяви за отпадане на член 105 от Семейния кодекс, който определя условията за разкриване на информация относно произхода на осиновените.