С България в… кафето (СНИМКИ)
С България в… кафето (СНИМКИ) / снимки: Владимир Стоев

Барман от Варна рисува патриотични образи върху кафе. На всеки 3 март самоукият творец украсява кафетата за клиенти с ликовете на Левски и Ботев, паметника на Шипка и цветовете на националното знаме.

Четвърта година 28-годишният Владимир Стоев радва с рисувани кафета клиентите във варненски бар. Любовта си към топлата напитка изразява със собствен художествен стил - изобразява лица, фигури, популярни символи, различни надписи и любовни послания. Патриотичните кафета обаче са му специалитет.

С България в кафето (СНИМКИ)
netinfo

„На всеки национален празник държа да съм в смяната, която има най-много поръчки, за да правя точно такива патриотични кафета. Клиентите много им се радват. Дори идват до бара, запознаваме се, емоцията е много голяма", споделя Владо пред Дарик.

С България в кафето (СНИМКИ)
netinfo

Ликът на Левски е първият, които опитва да изрисува върху кафе. Лицето на Кубрат Пулев обаче се оказва първият сполучлив рисуван образ. Следват Христо Ботев, Тодор Живков, Христо Стоичков и Слави Трифонов. Владимир Путин и Бойко Борисов също са се появявали върху каймака в чашата.

С България в кафето (СНИМКИ)
netinfo

„Искам да напомня на нашия министър председател г-н Бойко Борисов, че държавата ни е мощен производител на таланти", пише Стоев под снимката с кафето с лика на премиера. Тодор Живков пък е определен от 28-годишния барман като „властелинът на комунизма".

С България в кафето (СНИМКИ)
netinfo

Образите върху каймака талантливият барман сътворява с помощта на направени лично от него картонени шаблони. Разполага с около 200 такива, като изработката на всеки един отнема около час.

С България в кафето (СНИМКИ)
netinfo

 

Последният шаблон на Стоев е с лика на Владимир Путин. Прави го след изказването на руския президент, че смята България за много близка страна.

Преди да стане барман, Владимир Стоев е учил иконопис, живопис, скулптура и графичен дизайн. Това му помага много в изкуството лате арт, както се нарича рисуването върху кафе. В лате арта варненският барман е самоук - учи се от видео клипове в мрежата. Иначе е изкарал курс за бариста - професионалист, специално обучен в приготвянето и сервирането на кафе.

Рисуването върху кафето става с шоколад на прах. Цветните картини се получават с помощта на гренадин (за червеното), зелен чай и синьо кюрасо.

С България в кафето (СНИМКИ)
netinfo

Много от клиентите на Владо снимат кафетата с телефоните си. Често се случва клиенти да не смеят да отпият от кафето, за да не развалят красивата декорация.

С България в кафето (СНИМКИ)
netinfo

Талантливият барман признава, че не приема бакшиши. Усмивката на доволния клиент за него е най-голямото признание. А страницата му във Facebook има хиляди почитатели.