Ръст на детската престъпност отчитат във Варна
Ръст на детската престъпност отчитат във Варна / снимка: БГНЕС, архив

Лек ръст на детската престъпност е отчетен във Варна през 2011 г., сочат данните на Общинската комисия срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. 177 са децата, срещу които са образувани дела през миналата година за различни престъпления, или с 14 повече спрямо предходната година. 128 от хлапетата са непълнолетни, а 49 – малолетни. Общо 235 са децата, проявили агресия и по-различно поведение, с които са работили специалистите към местните комисии.

Най-много възпитателни дела са образувани в централните райони на Варна – „Одесос” и „Приморски” – по 33. В район „Младост” те са 31, във „Владиславово” – 28, а в „Аспарухово” – 24. В селата Каменар и Тополи, където също има местни комисии, са заведени съответно 6 и 1 дело.

Кражбите са най-разпространените престъпления, извършени от децата. Статистиката сочи, че 60% от делата са за присвояване на имущество. На второ място е нанасянето на телесна повреда – 10%. Третото място делят хулиганските прояви, незаконното отнемане на превозни средства и  делата, свързани с наркотици – по 5%. Най-малкият извършител, с когото са се занимавали експертите през 2011 г. заради кражба на мобилен телефон, е бил едва на 9 години. 16 от децата пък са направили повторни престъпления, разкри доц. Христо Бозов, зам.-кмет на Варна и председател на комисията.

По думите му най-прилаганата и най-резултатна мярка е налагането на надзор над детето от обществен възпитател в рамките на 1 година. Друга много използвана мярка е задължаването на хлапето да ходи в центровете и кабинетите за социална превенция.

Освен на деца възпитателни мерки миналата година са наложени и на 12 родители. Петима от тях са получили предупреждения, други петима са били извикани на консултации, а двама родители са отнесли до 100 лв. глоба. Те са глобени за това, че не са осъществили необходимия по-строг контрол над децата си, извършили престъпления, обясни доц. Бозов.