Ръководителят на детския хор в Дългопол номиниран за престижна награда
Ръководителят на детския хор в Дългопол номиниран за престижна награда / http://dalgopol.eu

Художественият ръководител на детско-юношеския духов оркестър на община Дългопол е номиниран за годишния държавен приз „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ” за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. С писмо до министъра на културата тази седмица областният управител Данчо Симеонов е предложил Костадин Павлов за удостояване с престижната награда.

Номинацията е от Община Дългопол, родителската общност, читалищното настоятелство и синдикалната организация на учителите в града.
Още една оценка за високата стойност на делото на Костадин Павлов е дала Общинска администрация Дългопол, в лицето на кмета Маринка Иванова, която предложила неговото име да бъде включено в годишната енциклопедия „Знаменити съвременни българи” издание 2012.
Днес, в читалището на гр.Дългопол ще се състои тържествения концерт на детско-юношеския оркестър „Дико Илиев” по повод 30-годишния му юбилей.
В състава на оркестъра ще свирят възпитаници на Костадин Павлов с разнообразна професионална реализация в цялата страна. В програмата са включени и уникални разработки  на духовия оркестър със солист – баритона от Варненската опера Свилен Николов.
Специални гости на тържеството ще бъдат изявени имена на духовото музикално изкуство от областта, културни дейци, свързани с професионалния път на Костадин Павлов.

В момента в България има 14 детско-юношески духови оркестъра. Най-добрият по всички професионални критерии е детско-юношеският духов оркестър „Дико Илиев” на Община Дългопол.
Основан е преди 30 години. Негов основател, художествен ръководител и диригент е Костадин Павлов.

Костадин Димитров Павлов е роден на 10 октомври 1942 г. в с. Голямо Крушево, Ямболско.
Започнал е като музикантски ученик във военен оркестър и завършва кариерата си в оркестъра на Военноморското училище във Варна.
През 1982 г. Константин Павлов основава Детско-юношеският духов оркестър „Дико Илиев” в гр. Дългопол . С много труд и желание децата бързо усвояват началните уроци по музика. През 1983 г. оркестърът завоюва два приза – трети в гр. Варна и втори на Шестия републикански фестивал. Няма тържество в Община Дългопол без участието на оркестъра.
Първото излизане зад граница е през 1985 г. в Полша, следват по три участия в Украйна, Русия, Словакия, Финландия, Германия и две в Гърция. Целогодишно с концертни програми оркестърът гостува в градовете Шумен, Варна, Балчик, Обзор, Несебър. С тържествени ритуали участва и във военните подразделения на Военноморския ни флот.
Оркестърът е завоювал 55 отличия от наши и международни конкурси и фестивали, от които едно трето, четири втори и тридесет и седем първи места за 30 години творческа дейност.
На 10-годишния си юбилей, през 1992 г., по желание на дъщерята и сина на Дико Илиев, детско-юношеският духов оркестър в Дългопол приема неговото име. Оркестърът ежегодно участва и в националните конкурси /надсвирвания/ в гр. Монтана и гр. Оряхово, посветени на големия музикант, диригент и композитор Дико Илиев.
По текст на поетите от Камчийския край Андрей Германов и Иван Вълчев, Павлов композира музиката на стиховете им „Обичам те, Камчийска долина” и „Дългопол, Дългопол”.
Химнът на гр. Дългопол е създаден по текст на Цветелина Николова и по музика на Костадин Павлов.
За дългогодишната му творческа дейност с оркестъра, на 27 август 2004 г., ръководството на Съюза на музикалните дейци в България награждава със „Златна лира” г-н Павлов.
За 30 години през състава на оркестъра са минали повече от 500 възпитаници. 

Въпреки напредналата си възраст, Костадин Павлов продължава да работи неуморно в името на децата,общината и голямата си любов музиката.