Румънски сводник се предава на Брюксел
Румънски сводник се предава на Брюксел / netinfo

Румънецът Банкуца Дечебал на 29 години, задържан във Варна на 30 юни с Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена от първоинстанционен съд в Брюксел, с обвинение за трафик на жени, склонявани към проституция и участие в престъпна група за пране на пари, пожела доброволно да бъде предаден на белгийските съдебни власти.

Днес Варненският окръжен съд разгледа по същество ЕЗА. Съдът разясни на румънеца правата му за доброволно предаване или за дело по общия ред, предвиден в европейския закон.

Както при първоначалното му задържане, така и днес Банкуца Дечебал изрази пред съда съгласие доброволно да бъде предаден на белгийските съдебни власти, като се отказа от процедурата, предвидена в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест /ЗЕЕЗА/.

В случай като този на изразено съгласие за доброволно предаване, само в рамките на 20-на дни Дечебал ще бъде предаден в столицата на обединена Европа, за извършването на следствени действия. Все пак ако в рамките на следващите 3 дни румънецът размисли и промени решението си процедурата по предаването му ще продължи по реда, предвиден в ЗЕЕЗА.

Пресслужбата на съда припомня, че ЕЗА за Дечебал бе издадена на 1 юни тази година от разследващ съдия при първоинстанционен съд в Брюксел.

Разследване е установило, че деянията, в които ще бъде обвинен Дечебал са извършени от 2004 до настоящия момент в Брюксел.

Румънецът бил част от престъпен клан от ромски произход, които експлоатирали проститутки в кралството, някои от които малолетни. Престъпленията са наказуеми както по белгийското законодателство, което предвижда до 20 години затвор за сводничество, така и по българското.