Родители на ученици от ОУ Захари Стоянов заплашват с протест
Родители на ученици от ОУ Захари Стоянов заплашват с протест / netinfo

Родители на деца от ОУ „Захари Стоянов“ заплашиха с протест на 16 септември пред общината. Те не са съгласни с предложеното решение от страна на шефката на „Дирекция по образование, младежки дейности и спорт“ Лилия Христова за реновиране на помещенията под бл. 67 в кв. „Чайка“.

Според тях това пространство е неподходящо за настаняване на деца. Като основни причини те посочват отдалечеността на помещенията (близо километър от основната сграда) и наличието на огромен стъклен витраж, който според майка живуща на метри от блока „през зимата звъни и е готов да се отдели от винкела“. В плана за ремонт общината не е включила подмяната на опасното стъкло като разход. Според предварителна количествено-стойностна сметка парите предвидени за реновиране на стаите са 5317.14 лв. Те са за боядисване и шпакловка на стени, тавани, дървени дограми и метални повърхности, монтаж и демонтаж врати.

Родители на ученици от ОУ "Захари Стоянов" заплашват с протест
netinfo
Краткосрочното решение според родителите се състои в освобождаване на две стаи от страна на директора на МГ „Д-р Петър Берон“, които той ползвал за лични административни нужди, а именно – кабинет, и библиотека и преместването им в „Многофункционалната къща“ (постройка до основната сграда). Друг вариант според тях е преграждането на актовата зала в сградата, което на практика ще осигури необходимите две класни стаи.

Обучението по кабинетна система за дванайсетокласниците от МГ също бе сред предложенията на инициативния комитет. Като окончателно решение в дългосрочен план родителите смятат, че е необходимо математическата гимназия да бъде преместена в друга сграда извън кв. „Чайка“, а текущата постройка да бъде предоставена за постоянно ползване на ОУ „Захари Стоянов.“

В същото време шефката на Регионалният инспекторат по образованието (РИО) Варна Венцислава Генова съобщи, че ремонтни дейности в помещенията вече текат. Според нея пригодяването на тези стаи е най-доброто решение на казуса за момента. Отправила е и предложение към директорът на ОУ „Захари Стоянов“ Тодорка Колева за наемане на микробус или по-голям автобус, с които децата да бъдат извозвани до занималните след учебни занятия в основната сграда.

„Полуинтерната подготовка или така наречените занимални са екстра в образованието“, допълни Генова. Стремежът на Министерството на образованието е постепенно да се въведе целодневната форма на обучение, но за момента задължението на директорите е да подсигурят задължителната подготовка (ЗП) и задължително избираемата подготовка (ЗИП), което гарантира изпълнение на националният и училищен учебни планове.

Родители на ученици от ОУ "Захари Стоянов" заплашват с протест
netinfo

Бл. 67 отвътре за 60 деца

Има заповед на кмета, с която се възлага за ползване и управление на помещенията в бл. 67 на директора на основното училище, каквато миналата година е липсвала, обясни още тя.

Няма причина да не бъде постигнато споразумение между двете страни. Ако конфликтът продължи и след 15 септември следва да се предприемат „едни други не много приятни мерки по Кодекса на труда, защото това или е нежелание да се справят със задълженията си или са някакъв друг вид дисциплинарни нарушения, за които си има процедура“ допълни Генова.

За следващата учебна година плануваният прием на ученици и в двете училища следва да бъде строго контролиран и намален. Тази година в основното училище има приети деца над изискуемия максимум.

Около 2000 ученици общо се изучават в двете училища. Проблемът между директорите се изостри в последните години, след като приема на ученици и в двете училища нарасна, а материалната база остана същата. Логично това доведе до недостиг на стаи за обучение и предприемане на всякакви кардинални мерки за справяне със ситуацията, някой от тях дори незаконни.

Спокойно се очаква да започне учебната година в останалите училища в областта. Ремонтите в повечето вече са приключили. Текат довършителни дейности в пет сгради, но се очаква да бъдат завършени навреме. 4653 е броят на децата, които за първи път ще прекрачат прага на училището тази година във Варненска област.