Ремонтът на Спортна зала ще надхвърли 10 млн. лв., кметът недоволен от проектантите
Ремонтът на Спортна зала ще надхвърли 10 млн. лв., кметът недоволен от проектантите / снимки: Дворец на културата и спорта

Ремонтът на зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта може да се оскъпи и да надхвърли отпуснатите от държавата 9,8 млн. лв. Ако се наложи допълнително финансиране, то ще бъде за сметка на местния бюджет, заяви кметът на Варна Иван Портних при инспекцията на строителните дейности. Той изрази недоволството от работата на проектантите от „Ателие Серафимов архитекти" и разкритикува предишното ръководство за стопанисването на сградата.  

„В количествено-стойностните сметки не са включени дейностите по ремонта на тавана, въпреки че самите проектанти два пъти преостойностяваха реконструкцията. Налагайки ги на чертеж, избраните от тях седалки не се събират и не се изпълнява капацитетът. Проектантите са работили дистанционно и проектът за ремонта е направен на база на стари чертежи. Оказва се обаче, че още при строителството на залата не е спазен изцяло проектът, а сегашните проектанти не са си направили труда да огледат всеки детайл. Знаете как бяха избрани проектантите и как се намесихме, защото нещата отиват на пълен провал. Сега берем резултатите на това, което предишната управа е допуснала. Всички, които задават въпроси за цената на ремонта, нека се обърнат към старата управа, към тези, които избраха проектантите, и към тези, които ги покровителстваха тогава“, коментира Портних. Той увери, че строителните дейности се извършват в срок и няма проблем да приключат до края на месец април, ако фирмата изпълнител получава навреме коректни проектантски решения.

Конструкцията на Спорна зала няма да бъде утежнена от новите трибуни, които ще бъдат закачени на носещи колони, влизащи в основите на сградата. Именно при направата на отворите за тях са открити подпочвените води. Те са се събирали от години в стоманобетонния пръстен под игралното поле на зала „Конгресна“ и нивото им достига 1,5 метра, обясни изпълнителният директор на Двореца Минко Христов.

„Когато се строил Дворецът, под мястото на игралното поле е изградена стоманобетонна конструкция. Това е една шапка върху гранитната скала отдолу. Тази шапка е затворена отгоре с плоча и досега никой не е имал възможност да види какво се случва. Водата е дъждовна, а не канализационна, и може да се е събирала заради нарушена дренажна система при строителството на залите „Младост“ през 80-те години. Събралата се водата няма да се изчерпва наведнъж, за да не се изсуши почвата и да не се предизвика разпада й, а ще бъдат изградени специални кладенци отстрани“, каза още Минков. 

На 15 февруари предстои инспекция на шефа на европейската волейболната федерация Андре Майер, който ще се запознае с хода на ремонта. Дворецът на културата и спорта ще приеме мачове от Европейското първенство през есента.