/ vladislavovo.bg

Три проекта с финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ бяха представени днес на пресконференция в Община Варна – „Естетизация и модернизация на градската среда“, „Интегриран градски транспорт на Варна – II фаза“, и „Модернизация на образователната инфраструктура в Община Варна“. „Проектите са на обща стойност 86 млн. лв. и работата по тяхната реализация започна“, каза Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Община Варна.

Проектът „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“ по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020“ е на обща стойност около 35 млн. лв., като 25 млн. лв. от тях са безвъзмездна финансова помощ, а останалите 9 млн. лв. са съфинансиране от Община Варна.

Задръствания в центъра заради започващите нови ремонти

Основната цел на проекта е повишаване качеството на живот, социалното включване и екологичната среда, обясни Тихомир Тимов, ръководител на проекта. В тази връзка са планирани рехабилитации на улици, благоустрояване на междублокови пространства, изграждане на велоалеи, ново енергоефективно улично осветление.

Първият обект е ул. „Мара Тасева“  в район „Аспарухово“, която се разделя на два подобекта - благоустрояване на пространството между канал-море-езеро и ул. „Мара Тасева“ и улиците към болницата „Д-р Марко Марков“ и училището за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“. 

По тези два проекта има избрани изпълнители. В момента се извършва удвоявяне на платната на ул. „Мара Тасева“, поетапно се подменят всички подземни комуникации. На финален етап са и ремонтните дейности на улиците към училище „Иван Шишманов“.

Проектът предвижда благоустрояване на междублокови пространства в район „Владислав Варненчик“, в това число рехабилитация на ул. „Янко Мустаков“, в участъка от бул. „Константин и Фружин“ до ул. „Св. Елена“.

Третият знаков обект е Морската градина, където ще бъдат ремонтирани зони като розариум, алпинеум, ще бъде извършено озеленяване и изграждане на поливна система.

Затварят булеварди в центъра заради ремонт

В район „Одесос“ предстои благоустрояване на ул. „Г. Бенковски“ заедно с междублоковите пространства, заключени с ул. „Цар Петър“, ул „Парижка комуна“, ул. „Кракра“ и ул. „Г. Бенковски“.  Ще бъдат подменени подземните комуникации, ще има нови спортни и детски площадки, ще бъдат изградени нови паркинги.

Ремонти предстоят и на ул. „Цар Симеон“ и пространството, заключено между ул. „Козлодуй“, ул. „Цар Симеон I”, ул. „Цариброд“, ул. „Заменхов“ .

В проекта са включени и ул. „М. Колони“ и пл. „Йоан Екзарх“, които ще бъдат ремонтирани и с подменено уличното осветление.

В район "Младост", жк. "Възраждане", I микро район, проектът предвижда естетизация и ремонт на ул „Анна Феликсова“, локалното платно на бул. „Трети март“, улицата западно от блок №17 и ул. „Петър Алипиев“.