Разследван за компютърни престъпления остава под домашен арест
Разследван за компютърни престъпления остава под домашен арест / Sofia Photo Agency, архив

Апелативният съд във Варна потвърди домашния арест на Явор Йорданов, разследван за изготвяне на скимиращи устройства и за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси.

В края на миналата седмица Окръжният съд в Силистра определи Явор да търпи втората по тежест процесуална мярка за принуда – „домашен арест“. На 17 октомври тази година той е привлечен като обвиняем за посочените две тежки престъпления.

Разследването е започнало в началото на септември тази година след задържането на двама молдовци, които съхранявали в преносим компютър информация за чужди банкови карти. Бързите следствени действия установили връзка между чужденците и мъже от криминалния контенгент в Силистра, занимаващи се с изработната на скимиращи устройства.

При проверка на постъпилата при следствените действия информация бил претърсен и домът на 32-годишния Явор в с.Калипетрово. Според разследващите, иззетите от дома му вещи, в т.ч. боеприпаси и пистолет, имали отношение към установената престъпната дейност.

Варненският апелативен съд потвърди предположението, че обвиняемият е съпричастен към двете деяния, за които се разследва.

Магистратите потвърдиха и изводите на Окръжния съд в Силистра, според които няма опасност Явор да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление.

Основание за този извод се крие в обстоятелството, че след като разбира, че е търсен от органите на реда, Явор се връща от Холандия, където работи и сам се явява пред разследващите, за да сътрудничи. Другите разследвани по това досъдебно производство са задържани под стража.

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди „домашния арест“ на Явор Йорданов от с.Калипетрово, обл.Силистра, разследван за притежаието и изготвянето на скимиращи устройства, както и за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси е окончателно.