Документи от архива на Щази и Министерството на външните работи на Берлин ще бъдат представени от 17,30 часа в зала "Пленарна" на Община Варна. Те са събрани в най-новата книга на Стоян Райчевски и Фанна Коларова "Бягство от ГДР през "Желязната завеса" на България". 

В навечерието на Световния ден на книгата и авторското право варненската публика ще има възможност да се запознае с бягствата през българската граница на граждани от Източна Германия след август 1961 г. В книгата са публикувани и спомени на свидетели и гранични полицаи.

Дискусията по темата ще бъде продължена в събота, 20 април, от 10,30 часа в залата на Македонски дом, където е подредена изложбата „България 1944 – 1989 г. Забранена истина”. Ще бъдат прожектирани филмите „Народен дом на терора“ и „България 1944 – 1989 г. Забранена истина”.

Дискусията "Комунистическият режим през погледа на съвременниците" се организира от читалище „Македония 2005“ с финансовата подкрепа на Община Варна, чрез фонд „Култура“.

Стоян Райчевски е народен представител в 36, 37 и 38-ото Народно събрание от Съюза на демократичните сили. Председател на Демократическа партия - 1896. Главен редактор на списание „НАТО & България“ през 1999 г. и на сп. „Родопи“. Родом е от Бургас. Завършва първо немска, а после и българска филология в Софийския държавен университет. Уредник в историческите музеи в Несебър, Бургас, Созопол и Малко Търново.

Фанна Коларова работи в София и Берлин. От 2008 г. се посвещава на изследвания на историята на комунистическата диктатура в България и ГДР. Завършила е стенопис  в Софийската художествена академия и Художествената академия Берлин-Вайсензее. Работи в областите оформление на архитектурна среда, живопис и скулптора. Реализирала е оформлението на дирекциите на „Дойче Телеком“ в Потсдам и Котбус, стаи за молитва в Берлинските болници „Шарите“ и „Вестенд“; многобройни лични и групови изложби в Берлин, Потсдам, Париж, Амстердам, Пловдив и София.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК