Първанов: Най-доброто за България е еднопартийното управление
Първанов: Най-доброто за България е еднопартийното управление / Sofia Photo Agency, архив

Най-доброто за България е еднопартийното управление, категоричен беше Георги Първанов на пресконференцията във Варна. Той посочи: „дали то е възможно, е друг въпрос”. Първанов „не очаква коалиция между ГЕРБ и БСП”, а целта на неговата партия трябвало да бъде не минимална победа. „На мен лично не би ми бил удовлетворителен резултат с минимална победа. Нашата цел трябва да бъде по-висока, защото конфигурацията в бъдещия парламент ще бъде много сложна. Правенето на коалиции ще бъде още по-труден процес отколкото по времето на формирането на тройната коалиция”, заяви той.

Първанов категорично заяви, че „няма дилема БСП или АБВ” в отговор на въпрос на Дарик дали проектът АБВ ще бъде размразен, ако той не успее да си върне лидерството в БСП. „АБВ е замислен като модел за събиране на усилията на партийни лидери, на неправителствени организации, на добри професионалисти, експерти, на кметовете. Този модел ще функционира не заради една или друга партия, защото България има нужда от това. Сега какво наблюдаваме - гражданските структури си се движат по една писта, партиите по друга, диалогът почти го няма. И затова ефект никакъв. Затова АБВ ще продължи да съществува като генератор на идеи, а не като политически, още по-малко партиен, субект”, обясни Първанов.

Относно скандала в Българската православна църква след отварянето на досиетата на висшия клир, той заяви, че „църквата е жертва на службите” и изрази опасението си, че „се освобождава пространство за сектански организации”. „Това, което става, го оценявам като тежък удар върху Българската православна църква, която има над 10 века история. Православната църква е жертва на службите. Всякакви други отношения трябва да бъдат отменени. Опасявам се, че това, което някои не успяха да постигнат с разкола, ще го постигнат със сегашната кампания. Разбиването, противопоставянето, ерозирането влиянието на православната църква, която не се свежда само до този въпрос с обявените папки, но и с много други. Атаките се редуваха една след друга, освобождават пространството на друг тип, в това число и на сектантски организации”, каза той.

„Същото се отнася и за мюсюлманското вероизповедание. То остава в сянка, но и там имаше удар. Върху католиците на България. Опасявам се, че тук става дума за нещо много сериозно. Аз знам, че и в предишните години натискът на сектите е доста осезателен. И не само структурите на сегашната държавната сигурност са тези, които могат да се противопоставят на проникването на сектите. Това не е въпрос само на служите, това е въпрос и на вярата, на хората, които олицетворяват тази вяра. Трябва да се помогне на православната църква, на мюсюлманското вероизповедание, на другите вероизповедания да преодолеят тази очевидна криза, в която бяха поставени”, заяви още Първанов.

Георги Първанов беше във Варна, за да вземе участие в дебат „15 години по-късно. Къде са лидерите”, организиран от Фондация „Институт Николай Добрев”.