Прожектират Островът и във Фестивалния комплекс
Прожектират Островът и във Фестивалния комплекс / www.theislandmovie.com

Почитателите на българското кино ще могат да гледат филма на Камен Калев „Островът” и във Фестивалния и конгресен център. Прожекциите ще започнат на 4 ноември и ще продължат до 17 ноември. Те ще бъдат в зала „Европа” от 18:00 и от 20:15 часа, съобщaват организаторите.

„Островът” предизвика противоречиви коментари сред кинокритиката и публиката, присъстващи на фестивала на българското игрално кино „Златна роза” във Варна, където взе наградата за операторско майсторство на Юлиан Атанасов.

Софи и Данийл са на по тридесет и няколко години и живеят заедно в Париж. Софи решава да изненада Данийл с ваканция на море в България. Когато разбира къде заминават, Данийл отказва да тръгне, но Софи успява да го склони. Стъпвайки на българска земя, Софи изумена научава, че това е родината на Данийл.
Само след няколко часа на претъпкания плаж, Данийл отвежда Софи на почти необитаем остров в Черно море.Всичко изглежда спокойно до момента, в който той открива в багажа й тестове за бременност. Жегата и малцината странни обитатели на мястото скоро започват да влияят на поведението на двамата. Островът постепенно изважда наяве техните дълбоко погребани страхове и поставя любовта им на изпитание. За да го преодолеят, те трябва да скочат в неизвестното...

Камен Калев е завършил FEMIS в Париж през 2002 г. Режисира множество късометражни филми, реклами и видеоклипове. Първият му пълнометражен игрален филм „Източни пиеси” е селекциониран в петнадесетдневката на режисьорите и впоследствие печели редица награди, включително и „Златна роза” 2010. „Островът” е вторият му пълнометражен игрален филм.