Проверяват лекарите, отказали да прегледат германче
Проверяват лекарите, отказали да прегледат германче / netinfo
Днес е започнала проверка на етичната комисия към Българския лекарски съюз във връзка с подаден сигнал от районната служба по здравеопазване във Варна, че в наш курорт е отказана лекарска помощ на 3-годишно дете от Германия независимо от факта, че родителите са имали необходимата международна здравна застраховка.

Трима лекари от лечебни заведения за извънболнична помощ в курортен комплекс “Златни пясъци” край Варна са отказали да прегледат 3-годишно германче. Директорът на районния център по здравеопазване във Варна Веселин Балкански обясни, че лекарите, които работят по курортните комплекси нямат сключен договор с НЗОК и всички почиващи български граждани по курортните комплекси, за да могат да получат на място медицинска помощ, са принудени да заплатят услугата.

Представителят на етичната комисия към БЛС Цветан Данев уточни, че медицинската помощ е осигурена за населението – както за българи, така и за чужденците, но не е осигурена специализираната помощ, тоест липсват специалистите по всички курорти както това е и в цялата страна за по-малките населени места.

"От друга страна, тези колеги, които сключват договори с курортни поликлиники, имат своите задължения да преглеждат независимо какви са пациентите", допълни той. Цветан Данев беше категоричен, че при случая с детето от Германия е нарушен Закона за здравето и здравното осигуряване, защото медицинските работници са длъжни да изпълняват споразуменията, които е сключила държавата.