/ Министерство на земеделието, храните и горите
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов инспектираха процеса на контролирано изпускане на язовир „Тича“, съобщиха от земеделското министерство.

Поради бързото топене на снеговете се налага изпускане на язовира с обем 18 м3/сек.  Напоителни системи са поискали контролирано изпускане през основния изпускател, тъй като е надвишен контролния обем на язовира.

Създават работна група заради разрушените дамби и буни по плажовете

Очакваното преливно количество е общо до 35 м3/сек. Дори да има  преливане, водите се заустват в река Камчия, където свободното оразмерително преливно водно количество е 250  м3/сек/, при общ обем 432 м3/сек/.

Това означава, че към момента в района няма опасност от наводнения, тъй като речните корита могат да поемат контролираното изпускане. Жителите на близките населени места вече са информирани за действията на регионалните институции и за всички предприети превантивни мерки. 

Стоян Пасев: Свлачищата в областта са 36 000 декара

През последните дни „Напоителни системи“ АД следи всички 190 язовири, собственост на дружеството. Въведено е денонощно дежурство и има готовност за задействане на аварийните групи в случай на възникване на ситуация. 

Там, където е необходимо, язовирите  се изпускат контролирано през основните изпускатели за поддържане на свободен обем. Въпреки изпускането, няма опасност за трайно намаляване на обемите в язовирите. Земеделците ще бъдат осигурени с достатъчно количество вода през активния поливен сезон.