Ердоган
Ердоган / БГНЕС
Реджеп Ердоган ще бъде посрещнат във Варна с протест. Турският президент се очаква в морската столица в началото на следващата седмица, когато в резиденция „Евксиноград” ще разговаря с  председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а домакин ще бъде българският премиер Бойко Борисов

Партия „Възраждане” е организатор на демонстрацията, която ще започне в 12 ч. на 26 март пред сградата на Съдебната палата на площад „Независимост”. Заради очакваните засилени мерки за сигурност от политическата сила не разкриха как ще продължи акцията им. Нейният лидер и общински съветник във Варна Костадин Костадинов предупреди обаче, че ще се „погрижат”, ако местната община постави турски знамена по пътя към „Евксиноград”. При визитата на Еманюел Макрон миналата година трасето беше украсено с френски флагове.

Костадин Костадинов; снимка: БГНЕС, архив

Според Костадинов Ердоган не трябва да бъде допускан в България, а срещата трябва да бъде отложена.    

„За тази среща нашите медии съобщиха, че Меркел е поканила Ердоган. Излиза, че нашата територия е транзитно депо, на което се срещат близкоизточните и европейските лидери, а нашите управляващи ще присъстват незнайно в ролята на какви. Очевидно нямат никаква роля в целия процес. Преди седмица Ердоган каза, че част от територията на България попада в душевните граници на Турция. Ако ние го посрещнем безропотно като слуги и рая, каквато е сегашната управляваща политическа класа в лицето на ГЕРБ и т.нар. патриоти – очевидно е, че по никакъв начин повече не трябва да се уважаваме като народ. Ще изпратим съобщение до световните медии за протеста, за да стане ясно, че не всички в България са рая, която посреща султана с баклава на летище Варна, както може би ще направи валията Бойко Борисов”, заяви лидерът на „Възраждане”. Той призова всички желаещи да се включат в протеста, за който участие вече са заявили от множество граждански организации.  

Костадинов припомни, че на 26 март се отбелязва геноцидът над българите в Тракия, извършен през 1913 г.  от Османската империя. 

„Около 30 хиляди души са изклани, а 150 хил. са изгонени. По силата на Ангорския договор заради този геноцид Турция е длъжна да ни обезщети със сума, която днес се равнява на 10 млрд. долара”, допълни лидерът.