Променят статута на университетските клиники
Променят статута на университетските клиники / netinfo
Особен статут за университетските болници, по аналогия на лечебните заведения към Министерството на отбраната, на вътрешните работи и други поискаха директори на университетските болници в страната и ректори на медицинските университети. Те настояват да се създаде подзаконова нормативна уредба, която да урежда подробно отношенията между университетските болници и медицинските ВУЗ-ве.

Предложението е изпратено до президента, премиерът, министрите и председателите на парламентарните комисии. Инициативата беше огласена по време на срещата на ректорите на висшите медицински учебни заведения в страната, която се провежда в кк “Св. св. Константин и Елена”.

Министърът на здравеопазването проф.Радослав Гайдарски подкрепи искането за промяна на статута на университетските болници. Според него болниците, в които практикуват и преподаватели не могат да бъдат равнявани на тези, които предлагат само лечебна дейност. Длъжни сме да променим статута на университетските болници и на Пирогов. Ако това не се случи, ще ги обречем на деградация, заяви проф. Гайдарски.