/ ThinkStock/Getty Images
Окръжната прокуратура във Варна започна проверка по случая с издирвания от пет години за изпълнение на влязла в сила присъда Николай Христов Георгиев. Проверява се работата на органите по издирването, в чиито задължения влиза да открият и задържат осъдени с влязла в сила присъда за изпълнение на наказанията.

Рали пилотът, предизвикал инцидента в Шумен - издирван и с влязла в сила присъда

45-годишният Георгиев е бил осъден на 3 години лишаване от свобода при общ режим за длъжностна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Търсен ли е бил, адекватни, навременни и правилни ли са били действията на служителите от органите на издирването са част от въпросите, на които прокуратурата ще търси отговор и отговорност. Прокурор от Окръжната прокуратура във Варна извършва лично проверката на действията на издирвачите. 

Установяването на издирвания се случи, след като при планинско рали в Шумен автомобилът му се вряза в публиката и нарани 4 души. Два дни по-късно Георгиев се предаде сам във Варна.

Както съобщи вчера пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна, наказателното производство срещу Николай Георгиев и съучастника му Петър Петров, улеснил осъдения в извършване на документната измама, е било неколкократно спирано и възобновявано. Георгиев е бил привлечен задочно към наказателна отговорност за престъпление по член 212, ал. 5 от НК и признат за виновен, като присъдата му влязла в сила през 2013 год.  

Рали кола влезе в публиката, има ранени (СНИМКИ)

Той е бил обявяван на общодържавно и международно издирване, търсен е бил и с две европейски  заповеди за арест. Интерпол в Мадрид е засякъл укриващия се от българското правосъдие мъж и на 3 октомври 2008 г. властите в България са били уведомени. От това време варненецът се представял под фалшива самоличност, като Наин Сабан Сабан, роден на 27 юни 1974 г. в Прищина, Югославия. 

Преди това Георгиев е бил локализиран в Северен Лондон, Кралство Великобритания, по сведения също на Интерпол. Тогава той открил своя банкова сметка, чрез която се опитал да извърши 3 превода към негова сметка в България.

Заради липса на постоянни трудови доходи, банката запорирала сумите на преводите. От вчера ефективната присъда на Николай Георгиев е изпълнена и той е приведен в затвора.