Прокуратурата прекрати разследването за смъртта на Пламен Горанов
Прокуратурата прекрати разследването за смъртта на Пламен Горанов / netinfo

В самозапалването на Пламен Горанов във Варна няма престъпление. С този мотив районната прокуратура в града е прекратила разследването за трагедията, разиграла се на 20 февруари в разгара на протестите срещу бившия кмет на морската столица Кирил Йорданов, съобщи говорителят на районното обвинение Десислава Йотова, цитирана от в-к "Сега". Очаква се най-сетне днес да бъдат обявени и подробности от 25-страничното постановлението за спиране на делото, което бе на спецотчет и във Върховната касационна прокуратура. Постановлението е от 29 юли и е проверено и одобрено от върховните обвинители. От края на юли се чака разрешение от София, за да бъдат обявени подробности по разследването дали някой е склонил или помогнал Пламен да сложи край на живота си. Йотова отказа да каже кой е колегата й, работил по делото. Още от началото на производството той не искал името му да се споменава.

36-годишният Пламен Горанов бе сред най-активно протестиращите срещу политическата корупция във Варна. Той сложи край на живота си пред сградата на общината във Варна. По-късно се разбра, че е носел плакат с надпис "Оставка на Киро и целия общински съвет до 17 часа на 20.02.2013 г." Младият мъж почина на 3 март. Дори след инцидента кметът Йорданов отказваше да даде оставка. Цинизмът на институциите стигна дотам, че по предложение на варненските общинари кабинетът на Бойко Борисов, по това време вече в оставка, обяви 6 март, когато бе погребението на Горанов, за ден на национален траур за Горанов. Йорданов подаде оставка същия ден, когато бе и погребението на младия мъж.

Йорданов бе кмет четвърти мандат, подкрепен от ГЕРБ. Кандидатурата му наложи лидерът на партията Бойко Борисов. На предсрочните избори след оставката на Йорданов за негов наследник бе избран Иван Портних (ГЕРБ).