/ БГНЕС, архив

Окръжната прокуратура във Варна протестира размера на наложените наказания на тримата охранители в Гранд мол и настоява за наказания 20 години лишаване от свобода, информират от прокуратурата.

Общо 49 години затвор получиха тримата охранители от Гранд мол Варна, които убиха 52-годишния Нягол Петров. Тежкото престъпление от 14 март 2015 г. беше извършено по хулигански подбуди, с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Наказанията, които Варненският окръжен съд определи на гардовете, са 18 години затвор за Ангел Николов, 16 години затвор за Красимир Димитров и 15 години затвор за Цветан Маринов.

Общо 49 години затвор за убийците на Нягол в мола

Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В обвинителната си пледоария представителят на обвинението предложи на съда да определи на Ангел Николов, Красимир Димитров и Цветан Маринов наказание лишаване от свобода над минималния размер на предвиденото за това престъпление в посока към максималния размер лишаване от свобода за срок за срок 20 години при първоначално строг затворнически режим.

В протеста си Окръжната прокуратура във Варна сочи, че единствените смекчаващи отговорността обстоятелства и за тримата подсъдими е тяхното чисто съдебно минало и младата им възраст. Ангел е на 27 години, Красимир – на 24 години, а варненецът Цветан – на 21 години. Начинът на извършване на убийството на безобидния болен варненец Нягол Петров, активността на искания и желан обществено опасен резултат, липсата на критично отношение към извършеното показват високата степен на обществена опасност.

Определянето на наказания много под предвидения максимум от 20 години лишаване от свобода не би могло да постигне целите на член 36 от Наказателния кодекс – да поправи и превъзпита осъдения към спазване на законите и добрите нрави, да въздейства предупредително върху него и да му отнеме възможността да върши други престъпления, както и да въздейства възпитателно и предупредително върху членовете на обществото.

Заключенията на съдебнопсихиатричните и допълнителните експертизи по делото сочат високата степен на обществена опасност на подсъдимите, които не се поддават на превъзпитание, и това следва да се санкционира адекватно, за да се изпълнят целите на индивидуалната и генералната превенция на закона.

Окръжната прокуратура във Варна намира определените от Варненския окръжен съд наказания за занижени по размер и несъответстващи на тежестта и обществената опасност на извършеното от тримата охранители убийство. С протеста си обвинението предлага Апелативният съд да измени присъдата на тримата подсъдими, като им наложи наказания 20 години лишаване от свобода.


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК