/ http://www.chernomore.bg
Употребата на мазила на недоказани марки може да доведе до трудно лекуващи се алергии
Близо 60 процента от жените и 30 на сто от мъжете страдат от венозна патология, което я прави най-честото заболяване. Това показват данните в световен мащаб, обяви в ефира на Дарик проф. Веселин Петров, началник на Клиниката по съдова хирургия във варненската болница „Св. Марина”. 

Венозните заболявания се развиват от най-ранна възраст. Има пациенти и в детска и юношеска възраст. Обикновено те засягат повече жените, които са във фертилна възраст, което е свързано с хормоните.

В най-напреднала възраст страдащите от съдови заболявания са поравно от двата пола, посочи съдовият хирург. Професорът предупреди, че лятото е "сезонът на вените" и хората, които са предразположени към разширени вени, трябва да внимават. През лятото състоянията се обострят заради високите температури и по-активния начин на живот.

Проф. Веселин Петров: Все по-млади са пациентите със съдови заболявания

Подценяването на разширените вени може да доведе до тромбофлебит, при който може да се стигне до много тежки заболявания, посочи проф. Петров.

Профилактиката може да се направи много лесно, но повечето хора неглижират проблема. Тя може да представлява преглед при съдов хирург или ангиолог. Един такъв специалист може само с клиничен преглед да прецени дали пациентът има венозно заболяване. 

Проф. Веселин Петров и екипът на ръководената от него Клиника по съдова хирургия
svetamarina.com

„Повече от 33 препарата се ширят из страната, но според мен би трябвало да отдадем доверие на това, което е доказано и проучено, с доказан ефект”, изтъкна специалистът. Неговите наблюдения са, че най-евтиното не е най-добрият вариант. А употребата на мазила на недоказани на пазара марки понякога може да доведе до трудно лекуващи се алергии.

Проф. Веселин Петров: Грипът може да доведе и до инсулт

Всички кръвоносни съдове могат да бъдат оперирани. Някои обаче са по-трудно достъпни и по-трудно се лекуват, отбеляза съдовият хирург. Той припомни, че от кръвоносните съдове са най-тежките травми и заболявания. А наред с онкологичните заболявания, сърдечно-съдовите са най-честата причина за смъртност у нас.