/ www.chernomore.bg
Проф. Веселин Петров: Все по-млади са пациентите със съдови заболявания
100395
Проф. Веселин Петров: Все по-млади са пациентите със съдови заболявания
  • Проф. Веселин Петров: Все по-млади са пациентите със съдови заболявания
Все повече пада възрастовата граница на пациентите със съдови заболявания. Основните причини за това са начинът на животът, стресът и некачествената храна, заяви в студиото на Дарик проф. Веселин Петров, началник на Клиниката по съдова хирургия във варненската болница „Св. Марина”. Холестеролът в лошите му варианти и неконтролируемата кръвна захар също могат да доведат до тежки последици. 

„Много от пациентите пристигат късно, когато няма как да помогнем. Моята препоръка е след навършване на 40-годишна възраст хората да се подлагат на профилактични прегледи”, отбеляза професорът.  

Екип лекари от Варна е включен в световно научно проучване по съдова хирургия за каротидни стенози

Клиниката по съдова хирургия в „Св. Марина” разполага с нова хибридна зала, където могат да се обслужват най-тежките случаи. Най-сложните операции са на сънните артерии и на коремната аорта. 

„През последните години съдовата хирургия във Варна се разви изключително благодарение на сформирания екип и на ръководството на болницата. Преди годишно се извършваха между 400 и 500 операции, а през 2018-та броят им беше близо 1000”, посочи шефът на клиниката по съдова хирургия. 

Проф. Веселин Петров: Грипът може да доведе и до инсулт

Според наблюденията на проф. Петров, който е и университетски преподавател в Медицинския университет във Варна, сред студентите има малко желаещи да специализират хирургия.  

„Специалността е много трудна и е свързана с физическо и психическо натоварване, защото всеки ден работим с тежка патология. Младите хора избират по-леки специалности. Например, има голям интерес към рентологията. Имаме и тежък проблем по отношение на болничните специалисти. Голяма част от колегите предпочитат да са в амбулаторната практика, където няма вземане на тежки решения и дежурства”, сподели специалистът.

Проф. Веселин Петров: Случаите на мозъчно-съдова болест се увеличават заради начина на живот 

Разширените вени са едно от най-често срещаните заболявания в света, а жените страдат по-често. При дамите венозните стени са по-слаби и при бременност се разширяват, защото плодът ги притиска, обясни специалистът. 

Цялото интервю с проф. Веселин Петров ще откриете в аудио зоната.