Проф. д-р Веселин Петров
Проф. д-р Веселин Петров / http://www.chernomore.bg
До 60-годишна възраст мъжете пациенти с това заболяване са 8 пъти повече от жените
Тютюнопушенето е основен враг на артериите
93907
Тютюнопушенето е основен враг на артериите
  • Тютюнопушенето е основен враг на артериите
Изцяло реновираната клиника по съдова хирургия във варненската болница „Св. Марина” е най-съвременната в България и е оборудвана с всички възможни апарати за диагностика и лечение. Тя разполага с 22 легла, които обаче в бъдеще може да се окажат недостатъчни за всички пациенти от Североизточна България, заяви в ефира на Дарик нейният шеф проф. д-р Веселин Петров. 

Заради начина живот все повече българи страдат от мозъчно-съдовата болест. Рисковите фактори са тютюнопушенето, затлъстяването, диабетът, злоупотребата с лекарства и алкохол.

„В тютюна огромно количество токсини, които поразяват всички органи. При алкохола е важна дозата и неговото качество”, коментира съдовият хирург. Той препоръча при невъзможност за координация, зрителни смущения и концентрация да бъде потърсен специалист. 

До 60-годишна възраст страдащите от мозъчно-съдовата болест мъже са около 8 пъти повече от жените, но след това съотношението между двата пола се изравнява. Все повече са младите хора, застрашени от атеросклерози и мозъчно-съдова болест.

„Вече имаме възможност да лекуваме пациентите си по Здравна каса, след като доскоро финансирането не беше достатъчно. Трябват обаче повече средства за мотивация на персонала. Стентовете на по-ниска цена се осигуряват от Здравната каса, а при по-скъпите се налага пациентът да доплаща  10-12 хил. лева.  Случаите, когато трябва да се използват, са редки, но и много тежки”, добави проф. Петров, който всяка година извършва между 150 и 200 операции. 

Проф. Петров цитира своя именит колега Александър Чирков: "Съдовата хирургия е върха на острието на копието."

Целият разговор с проф. д-р Веселин Петров е в прикаченото аудио.