/ БГНЕС
Заради нарастване на обема на работа на Регионалната здравни инспекции край морето, това лято там ще бъдат командировани служители от други региона на страната, за да окажат помощ на колегите си. Това обяви във Варна министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.
 
Според него на летовниците трябва да се осигури сигурност както в храненето, в употребата на питейна вода, водата в басейните и морето, така и по отношение на персонала, който работи в кухните.
 
Държавата няма да абдикира от своите задължения да осигури здравеопазване на българските граждани, заяви министърът по повод проблема с надхвърлените от болниците лимити в договореното със Здравната каса.
 
Според него обаче трябва да има доста прецизни регламенти, които да регламентират кой, кога, как и с какви средства може да осъществява лечебна дейност, покривайки необходимите критерии, получавайки за това финансиране.
 
"На ниво правителство се търси вариант, който ще бъде достатъчно справедлив, обективен и ефективен, за да излезем от този омагьосан кръг, в който постоянно да има растящ брой на лечебни заведения, постоянно увеличаване на обема на дейност и непрестанен ръст на хоспитализациите, при един фиксиран финансов ресурс", отбеляза проф. Петров.
 
"Това е една от многото идеи. Дали ще се отиде на този вариант, не зависи само и единствено от мен", коментира той.
 
Във връзка с притесненията на работещите в Спешна помощ, че тяхната натовареност ще се увеличи след приемане на новата наредба за тестването на шофьорите и участниците в катастрофи за алкохол и наркотици, здравният министър успокои, че в нея няма нищо, което да засяга спешните медици и да ги кара да вършат работа, която не е тяхна. Проф. Петров разясни, че се търси ефективност на процеса, по който се взема алкохолната проба, метода, по който се изследва, къде се транспортира и кой я съхранява, така че тя да има доказателствена стойност. Става въпрос и за синхронизиране на законодателството в тази посока.
 
"В един закон пише "под въздействието на…, а в друг -  "след употребата на…". По тази причина се получава порочната практика, години наред, когато недобросъвестни водачи, употребили алкохол или упойващо вещество, не стигаха до ефективни и осъдителни присъди”, коментира министър Петров.
 
Във Варна Министърът на здравеопазването присъства на откриването на реновираната и обзаведена Клиника по съдова хирургия към Университетска болница "Св. Марина". Следобед министърът ще посети Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" в морската столица, където ще участва в представянето на програмата за обучение на военни лекари и медицински сестри.